Princ Edward navštívil golfové hřiště, které otvíral jeho předek

Britský princ Edward, hrabě z Wessexu, navštívil v pondělí golfové hřiště v Mariánských Lázních, aby předal dvě nejvyšší ceny v turnaji o Cenu vévody z Edinburghu. Těmi jsou výlet pro dvě osoby do Anglie na finále turnaje Ceny vévody z Edinburgu, včetně setkání s královskou rodinou. Člen britské panovnické rodiny se na hřišti v Mariánských Lázních objevil už podruhé; před sto lety golfové hřiště otevíral Edwardův prapradědeček, anglický král Edward VII.

Mariánskolázeňský golfový klub, který je se svým letošním stoletým výročím nejstarší v Česku, má jako jediný klub mimo země britského společenství oprávnění používat označení royal (královský). "Náš klub byl v pořadí 60. klubem, který tento titul získal. Kromě kvality hřiště je podmínkou i vztah ke královské rodině," řekl ČTK prezident Royal golf clubu Mariánské Lázně Oldřich Tobrman. Princi Edwardovi předal na závěr turnaje knihu o stoleté historii hřiště.

"Je to pro nás samozřejmě prestižní záležitost," řekl Tobrman. "Nabídku uspořádat turnaj jsme dostali před třemi měsíci a ihned jsme přijali," uvedl. Jak princ Edward přiznal, v golfu není příliš dobrý. "Dělám ale různé jiné sporty," řekl. Do Mariánských Lázní by se ale chtěl ještě vrátit. "Tak často, jak to bude možné," řekl Edward.