Případ prokurátorky z procesu s M. Horákovou se dostal k soudu

Státní zástupce obžaloval za účast na zinscenovaném procesu s političkou Miladou Horákovou bývalou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou. ČTK to řekl mluvčí městského státního zastupitelství Martin Omelka. "V pátek byla podána obžaloba," uvedl. Horáková byla jedinou ženou popravenou v komunistickém Československu z politických důvodů. Polednová je obviněna ze spolupachatelství na vraždě a hrozí jí až patnáctiletý trest vězení. Nikdo jiný z těch, kteří se na procesu podíleli, se před soud zatím nedostal.

Polednová byla jedním z žalobců, kteří se podíleli na odsouzení Horákové. Podle dřívějšího vyjádření Jana Srba, mluvčího Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV), který žalobu připravil, byla mezi prokurátory zařazena proto, aby jako žena obžalovala ženu. Dnes asi osmdesátiletá Polednová je jedním ze dvou posledních žijících aktérů procesu. Podle policie nebyl proces řádně veden ani podle tehdejšího práva. Podle historika a pracovníka ÚDV Prokopa Tomka je Polednová jediným akterém procesu s Horákovou, jehož případ se dostal k soudu. Před několika lety policie stíhala vedoucího vyšetřovatelů v procesu Milana Moučku. V roce 2003 ale státní zastupitelství věc zastavilo.

Právnička a politička Horáková pracovala v protinacistickém odboji. V roce 1940 byla zatčena a do konce války vězněna. Po válce byla zvolena do parlamentu za národní socialisty. Po únorovém komunistickém převratu v roce 1948 odešla z politického života. Již v následujícím roce byla zatčena, ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti a 27. června 1950 popravena.