Přívalový déšť na čas ochromil Prahu a zaplavil na jihu Čech domy

Přes Prahu se přehnala bouře s krupobitím. Bouřku provázel silný vítr. Kroupy měly většinou v průměru přibližně centimetr, místy byly i větší. Kroupy někde zcela pokryly zemi. Lidé hledali úkryt v pasážích, obchodech a chodbách domů. Na Kampě vítr s kroupami lámal větve. Potoky vody se valily například po Václavském náměstí, kde také vítr kácel stánky. Kvůli prudké bouři skončily v nemocnici dvě ženy. Na jednu spadla větev ze stromu, na druhou se zřítil květináč. Obě utrpěly úraz hlavy, uvedla mluvčí záchranné služby. Déšť a kroupy provázené silným větrem přerušily na několika místech hromadnou dopravu. Počasí zaměstnalo i hasiče. Provoz tramvají na několika linkách přerušily stromy, které spadly na trolej, některé křižovatky zaplavila voda. Bouře poznamenala i provoz metra. Voda se přes halu Českých drah dostala na nástupiště stanice Hlavní nádraží. I když se v nádražní hale museli lidé na mnoha místech brodit kalužemi, provoz vlaků omezen nebyl. Prudký déšť místy s kroupami zaplavil několik rodinných domů na Prachaticku, Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Nejhorší situace byla ve Strunkovicích nad Blanicí, kde voda natekla do osmi domů. Déšť zaplavil i jedno auto, které podle důstojníka stálo na ulici. Evakuovat obyvatele zatopených domů hasiči nemuseli.

Třetí den po sobě naměřili meteorologové v Praze teplotní rekord. I když v pondělí nebyla dosavadní hodnota překročena tak výrazně jako o víkendových dnech, nový rekord v Klementinu zaznamenali. Jako maximální hodnotu tam odečetli 31,7 stupně Celsia, čímž bylo dosavadní maximum pro tento den překročeno o 0,4 stupně Celsia. Klementinské maximum je podle odborníků konečné, neboť krátce před 14:30 se nad Prahou strhla prudká bouře. Po ní bylo v Klementinu naměřeno 21,6 stupně Celsia, tedy o celých deset stupňů méně.

Počasí

Jaké počasí čekáme? Tropické počasí s teplotami až 34 st. C už v noci a úterý vystřídá citelné ochlazení. V noci bude oblačno až zataženo, teploty 16 až 12, v úterý oblačno až polojasno s teplotami 15 až 19 stupňů C.