Projekt chráněných území Natura 2000 se prosadil přes odpor "strany ptáků"

Česko má mít čtyři desítky chráněných oblastí evropského typu Natura. Shodl se na tom Senát, když přes odpor opoziční ODS schválil beze změn příslušnou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Normu, jejíž přijetí požaduje po Česku jako nové členské zemi Evropská unie, nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Novela má přinést především vyhlášení takzvaných ptačích rezervací, které by zajistily ochranu přírodních stanovišť ohrožených druhů ptáků. Mnozí občanští demokraté pokládají za nepřijatelné, že novela omezuje vlastnická práva majitelů pozemků. Proti zákonu mají výhrady také jižní Čechy, kde mají ptačí oblasti tvořit na 34 procent území. Táborský senátor Pavel Eybert (ODS) řekl, že se tím zhorší ekonomické využití území. "V řadě případů jsou navrhované ochranné podmínky v rozporu s regionálními rozvojovými programy," uvedl. Vyčíslení i vyplácení kompenzací bude podle něj obtížné.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) ale zdůraznil, že novela jasně definuje náhrady za to, že vlastník pozemku bude muset omezit hospodaření. Kvůli souladu s evropskými směrnicemi není možné vyhovět požadavku, aby vymezování ptačích oblastí bylo možné pouze se souhlasem obcí a krajů, zdůraznil ministr.

Ambrozek uvedl, že již nyní je nějakou formou chráněno asi 15 procent českého území, "což je procento, které se pohybuje někde na úrovni lepšího průměru nebo lepších čísel evropských zemí". Podle ministra se síť území typu Natura s těmito národními parky či chráněnými krajinnými oblastmi vesměs kryje. Chráněná území se mají novelou rozšířit jen zhruba o třetinu.

Téma novely poskytlo prostor i pro odlehčenější výroky. "Upřímně řečeno nechápu, jak může proti ptákům vystupovat někdo, kdo je členem strany, která má ve znaku ptáka," řekl na adresu senátorů ODS Richard Falbr (ČSSD), který se podle svých slov věnuje přes 30 let ornitologii. Jaroslav Kubera (ODS) zase poukázal na přemnožení některých ptačích druhů, "což je vidět třeba na modrých ptácích, které nikdo nechrání, a žijí si docela dobře a také to přežijí". Senátor KDU-ČSL Josef Kalbáč přispěl do debaty příběhem ze svého dětství o tom, jak čápi nasazením vlastního života ochránili svá mláďata před krupobitím, a dal je senátorům za příklad pro hlasování o novele.

Cílem projektu "Natura 2000" je vytvořit souvislou evropskou ekologickou soustavu zvláště chráněných území kvůli ochraně ohrožených druhů ptáků a chráněných druhů živočichů, rostlin a přírodních stanovišť.