První soukromá věznice v Česku by mohla fungovat od roku 2009

První soukromá věznice v Česku by mohla podle odhadu ministerstva spravedlnosti začít fungovat v roce 2009. "Pokud to půjde rychleji, budeme jenom rádi," řekl ČTK mluvčí ministerstva Petr Dimun. Vybudování věznice s ostrahou za zhruba 1,1 miliardy korun součinností státu a soukromého sektoru podpořila minulou středu vláda. "Partner ze soukromého sektoru by měl věznici navrhnout, postavit, pokrýt finanční náklady a provozovat po vymezené období," uvedl mluvčí s tím, že stát bude vybrané soukromé firmě postupně výstavbu splácet. Podle dřívějších mediálních spekulací by mohla být soukromá věznice postavena na Moravě. Výběrové řízení ohledně stavby věznice se patrně uskuteční již na přelomu roku. Samotná stavba by mohla být zahájena koncem příštího roku, případně počátkem roku 2007, míní Dimun. Za další dva roky by mohlo být zařízení pro více než 500 vězňů zprovozněno. Služby a provoz objektu má zajišťovat soukromá firma, kterou si stát bude v podstatě najímat. Stát zajistí ostrahu odsouzených a platbu za poskytované služby, upřesnil mluvčí s tím, že předpokládaná výše této roční platby činí 135 milionů korun.

Podmínky provozu věznice stanoví vězeňská služba. Jednou z nich bude zaměstnanost minimálně 60 procent vězňů, zdůraznil Dimun. Má se tak řešit otázka problematického zaměstnávání odsouzených, včetně odměny za práci, z níž mají hradit náklady výkonu trestu odnětí svobody. Loni v českých věznicích pracovalo jen asi 45 procent z více než 12.000 práce schopných vězňů.

V Česku je zhruba 19.000 odsouzených a vazebně stíhaných v 35 zařízeních. Z hlediska evropských standardů současná plocha věznic nestačí. V ČR a v dalších postkomunistických zemích, jako jsou Slovensko nebo Maďarsko, je běžné, že v jedné cele bydlí čtyři, šest, osm, ale i šestnáct vězňů. Ubytovací kapacita v plánované soukromé věznici by však již měla podle Dimuna evropský standard splňovat. Na osobu má připadnout šest metrů čtverečních. V současné době přitom české věznice vycházejí z českých předpisů, podle nichž má vězeň nárok na čtyři metry čtvereční.