Psychiatr Stanislav Grof je autorem holotropní terapie

Jednou z metod transpersonální psychologie je holotropní dýchání. Jde o techniku, která kombinací řízeného dýchání, hudby a cíleného uvolnění blokované tělesné energie umožňuje dostat se bez použití psychedelických látek do běžně nedostupných oblastí lidské psychiky. Autor této metody sebepoznání a přední odborník v oblasti změněných stavů mysli, americký psychiatr českého původu Stanislav Grof (76), se letos stal laureátem ceny Havlovy nadace Vize 97.

Stanislav Grof se narodil 1. července 1931 v Praze. Medicínu vystudoval na Univerzitě Karlově a jako lékař začínal v psychiatrické léčebně v Kosmonosích. Odborně pak vzešel z Výzkumného ústavu psychiatrického v Praze-Bohnicích, který začátkem 60. let spoluzakládal. Už zde se zabýval změněnými stavy vědomí a prožívání. Zkoumal účinky LSD na lidskou psychiku a také možnosti využití této drogy v psychoterapii. Ve výzkumu pak pokračoval i ve Spojených státech, kde po své druhé studijní cestě v roce 1967 zůstal už natrvalo. Působil pak ve Výzkumném ústavu psychiatrickém pro stát Maryland a zároveň jako profesor na Univerzitě Johna Hopkinse v Baltimore. Několik let vedl státní výzkum psychedelik v USA. V roce 1972 se stal vědeckým pracovníkem Esalen Institutu v kalifornském Big Suru.

Grof díky svým zkušenostem s psychedelickými látkami dospěl k závěru, že při mimořádných stavech vědomí vykazuje lidská duše spontánní léčivou aktivitu. Byla to sice známá věc, do západní psychoterapie však vnesl tímto staronovým poznatkem nový prvek. Protože aplikace LSD či jiných halucinogenů s sebou nesla rizika, zaměřil se Grof spolu se svou ženou Christinou na zkoumání bezpečnější, alternativní metody. Vytvořil a rozvinul tak techniku zrychleného, takzvaného holotropního dýchání. Grof patří ke světově uznávaným autoritám relativně mladého oboru transpersonální psychologie. Autor mnoha publikací, například Dobrodružství sebeobjevování, Holotropní vědomí či Kosmická hra, se také koncem 70. let podílel na vzniku Mezinárodní transpersonální společnosti a byl zvolen jejím předsedou. Se svými názory, že lidské vědomí je propojené s celou biosférou a univerzem, našel Grof příznivou odezvu v alternativních kruzích nebo mezi ochránci přírody. U mnoha vědců mu ale vynesly i pověst šarlatána. Český klub skeptiků Sisyfos ho před šesti lety "odměnil" za "přetavení šamanských praktik hyperventilace do takzvaného holotropního dýchání" bronzovým Bludným balvanem.

Autor: Peter Gabaľ