Rada usiluje o to, aby Čunek přestal chystat romskou koncepci

Rada vlády pro záležitosti romské komunity usiluje o to, aby vicepremiér Jiří Čunek přestal pracovat na koncepci romské integrace. Její členové kvůli tomu požádali premiéra Mirka Topolánka o schůzku. ČTK to řekla místopředsedkyně rady Monika Mihaličková. O své koncepci se Čunek zmínil při návštěvě sídlišť Chanov v Mostě a Janov v Litvínově, kde žijí hlavně Romové. Cílem je podle něj motivovat lidi v romských komunitách ke změně chování tak, aby pracovali a udržovali své okolí. Podle aktivistů se vicepremiér informacemi o přípravě koncepce a mediálními vystoupeními s Romy jen snaží odpoutat pozornost od svého obvinění z přijetí půlmilionového úplatku.

Čunek se do širšího povědomí dostal loni před komunálními a senátními volbami. Vsetín, v jehož čele stál, tehdy vystěhoval romské rodiny z rozpadlého domu z centra. Většina jich skončila v kontejnerových domech na okraji města, část v rozpadlých domech v jiných okresech. Čunek si za svůj přístup vysloužil kritiku ochránců lidských práv. Pomohl mu prý ale u voličů.

Podle analýzy existuje v ČR na 300 chudinských domů a čtvrtí, v nichž by mohlo žít až 80.000 Romů. Dospělí zde bývají bez práce. Rodiny jsou závislé na sociálních dávkách. Podle romských sdružení brání Romům v uplatnění jejich nízká kvalifikace. Kritizují i přístup zaměstnavatelů, kteří vždy nechtějí romské pracovníky přijímat.