Rakušané blokovali kvůli Temelínu 12 z celkem 16 přechodů

Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín zablokovali v pátek opět po dvou týdnech hranice s Českem. Průjezd mezi oběma státy zatarasili na 12 ze 16 přechodů. Rozsahem jde o největší blokádu hranic za posledních sedm let. Naposledy aktivisté protestovali na deseti přechodech. Rozšířením blokád stupňují tlak na rakouskou vládu, aby podala proti Česku mezinárodní žalobu kvůli údajnému porušení dohody z Melku o bezpečnostních opatřeních v Temelíně.

Důvody protestů zůstávají stejné. Rakušanům vadí loňská kolaudace elektrárny a spuštění Temelína při údajných bezpečnostních nedostatcích. V uplynulých dvou měsících aktivisté počet blokovaných přechodů postupně zvyšovali. Při poslední sérii blokád prodloužili trvání některých protestů na více než předtím obvyklou jednu hodinu. Kromě toho přesunuli tyto akce ze středečního dopoledne na páteční odpoledne, kdy mohou způsobit podstatně větší dopravní problémy.

Mnozí čeští politici volají po tom, aby si Česko už oficiálně stěžovalo na nečinnost rakouských úřadů. Ty opakovaně tolerují porušování základního práva obyvatel EU na volný pohyb osob a zboží. Jihočeský hejtman Jan Zahradník ve čtvrtek vyzval premiéra Mirka Topolánka, aby blokády jasně odmítl. Stejnou výzvu zaslal hejtman i rakouskému kancléři Alfredu Gusenbauerovi. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg ve čtvrtek prohlásil, že pokud rakouští aktivisté přechody zcela zablokují a nebudou jen demonstrovat, bude o tom chtít hovořit se svou rakouskou kolegyní Ursulou Plassnikovou. Patrně tuto otázku otevře na schůzce ministrů zahraničí EU.