Referendum o vstupu do Evropské unie se bude konat pravděpodobně 13. a 14. června

Referendum o vstupu České republiky do Evropské unie (EU) by se mělo konat v pátek a v sobotu. Počítá s tím zákon, který schválila Poslanecká sněmovna. Přesný termín referenda stanoví prezident Václav Klaus. Předběžně se počítá s pátkem 13. a sobotou 14. června. Pokud by občané v referendu vstup země do EU neschválili, mohlo by se nové všelidové hlasování konat až za dva roky. Celkově by jeho organizace měla přijít státní pokladnu na 500 milionů korun. Bude to první referendum v historii Česka. Přistoupení země k EU schválí občané v referendu tehdy, pokud to podpoří nadpoloviční většina hlasujících.

Pátek 13. června ale vyvolal už v minulosti u některých českých politiků nelibost. Obecně je totiž každý pátek třináctého považován za smolný den. Páteční a sobotní termín referenda prosadili poslanci. Vláda uvažovala o neděli 15. a pondělí 16. června. Soudila, že tento termín by mohl zajistit co největší účast voličů. Bála se také, že lidé dají před referendem přednost cestě na chalupy. Zástupci ODS upozornili, že pondělní termín může zkomplikovat chod škol, jež se tradičně stávají volebními místy. Někteří poslanci argumentovali také tím, že i volby do obou komor parlamentu a do obecních orgánů se konají v pátek a v sobotu.

Hlasovat se bude jen na území ČR, ne v zahraničí. Ministři argumentovali tím, že při posledních parlamentních volbách šlo v cizině volit málo lidí, ale organizace voleb stála mnoho peněz. Kdo tudíž nepřijede do ČR, referenda se nebude moci zúčastnit. Rychetský potvrdil, že volit nebudou moci například čeští vojáci, kteří budou na zahraničních vojenských misích.