Rekonstrukce schůzky Kořistka-Večerek-Dalík bude až v říjnu

Vyšetřovací pokus, který bude rekonstruovat schůzku unionistického poslance Zdeňka Kořistky s poradcem šéfa ODS Markem Dalíkem a lobbistou Janem Večerkem, na níž oba muži údajně Kořistkovi nabídli za nepodpoření vlády deset milionů korun, se uskuteční až v říjnu. "Není technicky možné pokus provést dříve," řekla ČTK šéfka ostravského státního zastupitelství Tamara Kornasová.

Rekonstrukce má prověřit věrohodnost svědka Ladislava Sommera, který se policii přihlásil po roce od začátku kauzy, a tvrdí, že v kavárně ostravského supermarketu zaslechl rozhovor poslance a jeho dvou společníků. Svědek ČTK řekl, že slyšel slova o deseti milionech a politické budoucnosti. Rekonstrukce má podle Kornasové osvětlit, zda Sommer vůbec rozhovor od vedlejšího stolu mohl slyšet.

Dalík s Večerkem ale už dříve prostřednictvím tisku vzkázali, že se pokusu nehodlají účastnit. "Zatím nemám, a předpokládám, že ani policie ne, jejich oficiální zamítavé stanovisko," uvedla žalobkyně. Nepředpokládá však, že se oba muži do rekonstrukce zapojí. "Už dříve se vyjádřili, že se nehodlají účastnit dalších úkonů," řekla. "Pro nás to skončilo," řekl ČTK právní zástupce Dalíka s Večerkem Stanislav Devátý s tím, že jeho klienti se vyšetřovacího pokusu rozhodně nezúčastní. Devátý to prý sdělil i vyšetřovateli případu, který se jej na případnou účast telefonicky dotazoval. "Já v tom vidím pokusy zatáhnout zase klienty do politické hry," podotkl advokát. Podle něj navíc není svědek Sommer důvěryhodný. Poukázal mimo jiné na fakt, že nový svědek se přihlásil až v době, kdy už bylo vyšetřování uzavřeno odložením.

V polovině října by mohlo být jasné, jaký bude další vývoj v této aféře. Pokud se potvrdí věrohodnost svědka, mohli by být eventuálně Dalík s Večerkem znovu obviněni. "Nyní ale musíme počkat na vyšetřovací pokus a nemůžeme dělat předčasné závěry. Jasno bychom měli mít v polovině října," řekla státní zástupkyně.