Řeky se pomalu vrací do svých koryt, pomohla studená noc

Hladiny rozbouřených řek pozvolna klesají, toky se vrací do svých koryt. Podle vodohospodářů pomohla zejména studená noc na neděli, která zpomalila tání sněhu. Na Vysočině, kde se zdála situace v sobotu nejkritičtější, platil v neděli ráno třetí povodňový stupeň na třech řekách. Situace by se mohla ještě zkomplikovat v Olomouci, kde Morava, která v noci zaplavila část Litovle, stále stoupá.

Původně přepokládaných sedm metrů zřejmě Labe v Ústí nepřekročí. V pondělí, kdy by měla řeka kulminovat, očekávají vodohospodáři výši hladiny zhruba 660 centimetrů. Zaplavena zůstává silnice u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín. Vltava v Praze je klidná, platí na ní nejnižší povodňový stupeň.

Chlapce, který spadl v Jirkově na Chomutovsku do koryta Podkrušnohorského přivaděče, se stále nepodařilo najít. Jedinou potvrzenou obětí záplav tak zůstává vodák, který v sobotu na Havlíčkobrodsku utonul v řece Sázavě. Jeho tělo, zaklíněné v kořenech stromů, se stále nepodařilo vyprostit.