Respekt: Barková při ručení za úvěr pro Grossovou podváděla

Podnikatelka Libuše Barková podle týdeníku Respekt podváděla při ručení za bankovní úvěr pro manželku premiéra Stanislava Grosse Šárku. Přibývají i důkazy, že Barková není jen pronajímatelkou domu pro nevěstinec Escade, ale přímo majitelkou nevěstince. "To zásadně posiluje už tak velké podezření, že se společný mnohamilionový projekt dvojice Grossová-Barková opíral o špinavé peníze," píše v pondělním vydání týdeník Respekt. Barková, kterou policie před několika dny navrhla obžalovat z osmimilionového pojistného podvodu, ručí za úvěr, který si vzala firma Grossové Denna Production na nákup nemovitosti v Praze 9 na Proseku za téměř šest milionů korun. Dva sousední domy koupila Barková. S Grossovou tam chtějí vybudovat luxusní bytový komplex. Grossové loni půjčila eBanka, za úvěr se zaručila její přítelkyně Barková, podle Respektu domem v Buzicích. Barková ale banku podle týdeníku podvedla, když prohlášením potvrdila, že buzický dům není zatížen žádným jiným zástavním právem. "Ten samý dům dala do zástavy v září 2003 na úvěr u České spořitelny, za který ona sama koupila jiný dům na Proseku," píše Respekt. Podle něj navíc bance předložila starý výpis z katastru nemovitostí, který obsahoval nepravdivé informace. Advokát Stanislav Devátý považuje takový postup za úvěrový podvod.

"eBanka tuto informaci rozhodně nepotvrzuje a v případě, že by takové informace klienty banky nebo banku samotnou poškozovaly, tak bychom se tomu adekvátním způsobem museli bránit," řekl ČTK pracovník eBanky Alexandr Borecký. Bližší informace o okolnostech kolem úvěru pro Grossovou ale nechtěl uvést s odkazem na bankovní tajemství. Dodal pouze to, že banka poskytuje obchody na základě jejich návratnosti, zajištění je až druhotný aspekt obchodu.

Kvůli několik let starému, údajně neoprávněnému získání pojistek na domy v jihočeských Buzicích hrozí Barkové až 12 let vězení. Podle obvinění vylákala z pojišťovny s pomocí falešných údajů osm milionů korun, když tvrdila, že její nemovitosti zasáhla vichřice a podruhé povodeň.