Říman se neobává, že výpovědi ohrozí činnost CzechInvestu

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se neobává, že nespokojenost části zaměstnanců vládní agentury CzechInvest s odvoláním jejího generálního ředitele Tomáše Hrudy by mohla ohrozit fungování této agentury na podporu podnikání a investic. Téměř 80 procentům z 313 zaměstnanců CzechInvestu se nelíbí způsob Hrudova odvolání a tito pracovníci pohrozili odchodem z agentury. Podle internetového serveru iDnes.cz již podalo výpověď devět z deseti členů vedení CzechInvestu. Ke stejnému kroku se rozhodl také bývalý ředitel CzechInvestu Radomil Novák, který dosud působil jako zástupce agentury v Kalifornii.

"Toho já se absolutně neobávám. Nepředpokládám, že dá výpověď 250 zaměstnanců (CzechInvestu). Něco jiného je se podepsat na nějakou emotivní podpisovou listinu a něco jiného je požádat o rozvázání pracovního poměru," odpověděl Říman na dotaz ČTK. Římana tyto hrozby nechaly chladným. "Nicméně ten, kdo uvažuje způsobem, že CzechInvest je jejich vlastní podnik a oni rozhodují o tom, kdo ho bude řídit a kam ho bude vést, tak takovým lidem bych doporučil, aby na rozvázání pracovního poměru přistoupili," uvedl. Říman na svém rozhodnutí trvá a v pondělí uvedl do funkce nového generálního ředitele CzechInvestu Romana Čermáka, který dosud působil na Magistrátu města Brna.

Říman odvolal Hrudu z funkce minulý týden v pátek. "Důvodem byly závažné systémové a organizační nedostatky zjištěné ministerskou kontrolou, která byla v agentuře zahájena v tomto týdnu. První výsledky dokládají, že agentura CzechInvest postrádá účinný manažerský dohled," vysvětlil v pátek Hrudovo odvolání mluvčí ministerstva průmyslu Bartovský.

Hruda ale se zdůvodněním svého odvolání nesouhlasí. "Důvody mého odvolání, které udává ministerstvo průmyslu a obchodu, jsou účelové a nezakládají se na pravdě. Za svou prací a prací všech zaměstnanců CzechInvestu si stojím a naše výsledky považuji za výborné," sdělil v pátek Hruda. V pozadí jeho odvolání stojí podle jeho slov dlouhodobě nepříznivý vztah ministra k jeho osobě a CzechInvestu jako celku.

Česko loni prostřednictvím agentury CzechInvest získalo 176 investičních projektů, které mají přinést investice za rekordních 114,6 miliardy korun. Projekty, jež dostaly investiční pobídku, by v budoucnu měly vytvořit téměř 35.000 pracovních míst. V roce 2005 CzechInvest zprostředkoval 154 nových zahraničních a tuzemských investičních projektů v hodnotě přes 73 miliard korun.