Romové z grémia píšou Klausovi kvůli vystěhování ze Vsetína

Grémium romských regionálních představitelů (GRRP) napsalo dopis prezidentovi, a to hlavně kvůli vystěhování Romů ze Vsetína. Aktivisté Václavu Klausovi vytýkají, že se k případu nevyjádřil a že se Romů nezastal. Otevřený dopis zveřejnily romské servery. Podle grémia vsetínská radnice provedla "čistku", kterou od sebe oddělila "příslušníky odlišných ras". Vytvořila tak "cikánskou rezervaci". Aktivisté napsali, že Čunek nechal Romy přemístit, a tím je zbavil svobody zvolit si místo pobytu. Představitelé grémia podotkli, že očekávali Klausovu reakci. "Ale neudělal jste vůbec nic na ochranu lidských práv a občanských svobod (Romů) i přesto, že došlo k jejich hrubému porušení. Tím jste dal Romům najevo, že pro ně nejste jejich prezident," napsali aktivisté Klausovi.

Představitelé grémia míní, že Romové nemají ve společnosti stejné postavení jako ostatní občané. Vyznamenání jednoho z nich prý situaci nezmění, podotkli. Letos 28. října obdržel od hlavy státu vysoké vyznamenání romský aktivista Milan Horvát. "V kontextu vývoje od roku 1990 po současný trýznivý stav existenčních podmínek Romů vyzněla tato událost jako falešné, alibistické gesto," píše Klausovi grémium.

Podle nedávné odborné analýzy existuje v ČR přes 300 chudinských romských domů a čtvrtí. V nich by mohlo žít až 80.000 lidí. Experti varují před dalším zhoršováním stavu.