Romští aktivisté podají na Čunka trestní oznámení za výrok o Romech

Romští aktivisté podají trestní oznámení na vicepremiéra Jiřího Čunka za jeho výroky o Romech. Podle nich svými vyjádřeními o tom, že Romové jsou opálení a dělají binec a ohně na náměstích, mohl podněcovat k nenávisti k romskému etniku. Romové se na podání trestního oznámení shodli na oslavách Mezinárodního dne Romů. ČTK to řekla předsedkyně správní rady sdružení Athinganoi Monika Mihaličková.

Čunek pobouřil Romy odpovědí na dotaz čtenáře Blesku, zda dostanou podporu od státu i jiní občané než Romové. Uvedl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák." K tvrzení o tom, že prý většina Romů zneužívá dávky, dodal: "Do vlády jsem vstoupil proto, že se mi podaří tak zkomplikovat sociální systém těm, kteří ho chtějí zneužívat, že nakonec uvidíte těch Romů pracovat hodně." Romští aktivisté žádají Čunkův odchod z vlády. Ve středu chtějí proto demonstrovat před Strakovou akademií.

Podle Mihaličkové, která byla v minulosti poslankyní a nyní je místopředsedkyní rady vlády pro záležitosti romské komunity, by trestní oznámení mělo být podáno ještě před středeční demonstrací. Jeho text je hotov. Zatím ale není jasné, kolik lidí se pod oznámení podepíše. Iniciátoři sbírali podpisy i při koncertu ke dni Romů. Mihaličková nevyloučila, že by po středě mohla padnout další oznámení od romských organizací z regionů.

Na Čunkovy výroky o Romech reagovali před pár dny i koaliční partneři. ODS se od nich distancovala a označila je za xenofobní. Zelení chtějí, aby Čunek opustil kabinet.