Rozhlasový Hajaja je pánem v nejlepších letech, je mu 45

Už statným pětačtyřicátníkem je Hajaja, rozhlasová obdoba televizního Večerníčka. Zatímco ten slavil svou čtyřicítku letos po celý rok, jeho "neviditelný" kolega je skromnější. A přitom se na rozhlasové vlny dostal už 2. ledna 1961. Tehdy se z rozhlasových přijímačů poprvé ozvala flétna Václava Žilky, která k nim dodnes láká malé posluchače. Zní vždy na začátku i na konci a za sebou má téměř 30.000 uvedení. Ti starší pamatují, že po dlouhá léta byl jediným, nezaměnitelným a nenahraditelným interpretem této postavičky Vlastimil Brodský. Podle režiséra Karla Weinlicha pro něj bylo setkání s Hajajou až osudné. Všichni si ho s ním ztotožnili natolik, že mu to dlouho bránilo objevit se v jakékoli jiné roli.

Pohádkovému skřítku Hajajovi naslouchá v dětských postýlkách už třetí generace. Český rozhlas jubileum připomene v předvečer 1. ledna uvedením prvního dílu této série, který Václav Čtvrtek nazval Jak Hajaja procitl. Protože se však v archivu nedochoval, Brodský ho v listopadu 2000 načetl znovu.

Během uplynulých desetiletí byly v "hajajovském" cyklu odvysílány tisíce příběhů spousty autorů v podání stovek herců. Na začátku šlo o pětiminutové pohádky, které byly prodlouženy na sedm a deset minut, jak je tomu dodnes. Po nějaké době přibyl ke skřítku Hajajovi kamarád Hajadán. Nějaký čas nesl pořad název Dobrý večer, děti, ale začátkem 80. let se do vysílání Hajaja opět vrátil.