Rozpočet jde do třetího čtení, provázejí ho stovky změn

Do závěrečného čtení Poslanecká sněmovna postoupila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Po více než čtyřhodinovém předčítání pozměňovacích návrhů je k rozpočtu podáno několik stovek změn. Sněmovna by o nich měla hlasovat v pátek 2. prosince. Rozpočet počítá s deficitem 74,4 miliardy korun, při příjmech 884,4 miliardy a výdajích 958,8 miliardy korun. Ve druhém čtení již poslanci nemohli měnit základní parametry rozpočtu, mohli ale navrhovat finanční přesuny mezi kapitolami a dotace regionálním projektům. Podmínkou ale je, že návrhy musejí být rozpočtově vyvážené.

Poslanci proto velmi často sahají do rozpočtové kapitoly s názvem vládní rozpočtová rezerva. Ta má sloužit i pro nepředvídatelné události, jakými jsou například povodně. V usnesení rozpočtového výboru jsou z peněz z vládní rezervy dotovány projekty, jako jsou třeba rekonstrukce zimního stadionu v Neratovicích, rekonstrukce atletického oválu v Prachaticích, výstavba sportovního areálu ve Znojmě, dostavba zimního stadionu v Hodoníně, výstavba bowlingového centra v Chýnově či přestavba objektu kabin TJ Sokol Boleradice.

Podkladem pro prosincové schvalování rozpočtu bude především usnesení sněmovního rozpočtového výboru, který minulý týden o finančních přesunech jednal. Výbor posuzoval téměř 1200 pozměňovacích návrhů za zhruba sedm miliard korun, a to od jednotlivých sněmovních výborů, poslanců a veřejnosti. Sněmovně následně doporučil přijmout skoro osm stovek návrhů zhruba za čtyři miliardy korun.

Návrhy doporučené rozpočtovým výborem mají poměrně velkou šanci na přijetí. Opačně je tomu ale u návrhů, které jednotliví poslanci předkládali na středeční schůzi. Například poslanec KSČM Svatomír Recman požaduje peníze na zastřešení zimních stadionů v Sedlčanech a Novém Bydžově, a to dohromady ve výši 46,2 milionu korun. Poslanec KDU-ČSL Vilém Holáň navrhl vyčlenit šest milionů korun na opravu rodného domku Sigmunda Freuda v Příboru. Poslanec ODS Tomáš Hasil požaduje příspěvek městu Liberec na rekonstrukci technického zázemí Divadla F. X. Šaldy ve výši 20 milionů korun. Zajímavý je i návrh poslance ODS Ivana Langra, který chce, aby se Občanské sdružení Luka, jemuž rozpočtový výbor přislíbil pět milionů korun, podělilo o své finance s Občanským sdružením Cannibals baseball Šumperk. Sdružení by mělo dostat dva miliony korun na první etapu stavby sociálního zařízení s tribunou.