Rozvědka chce revizi bezpečnostního systému v ČR

Po zmaření teroristického útoku v Británii přišel podle české zahraniční rozvědky čas na revizi bezpečnostního systému v České republice. "Ty útoky, ať už provedené nebo odhalené, začínají pokrývat téměř celou mapu Evropy a neustále se to přibližuje k České republice," řekl v diskusním pořadu České televize náměstek ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jan Beroun. Právě teď je podle něj ta správná doba na provedení auditu, který by ukázal, zda je stávající bezpečnostní systém legislativně, organizačně a kompetenčně připraven na potenciální útoky. "Argument, že bychom požadovali více pravomocí, se dá odstranit jedinou věcí, a tou je kontrola," prohlásil Beroun.

Zároveň zdůraznil, že prověření bezpečnostního systému není jen o oprávněních tajných služeb či o materiálním zabezpečení. "Je to i o tom, že by se měla zrevidovat architektura zpravodajských služeb, jestli jsou správně organizačně uspořádány a připraveny na takovýto boj," vysvětlil. Pokud jde o schopnosti policie a bezpečnostních složek, není podle Berouna Česká republika ze strany potencionálních teroristů podceňovanou zemí. Nebezpečí teroristického útoku v České republice přitom podle zástupce šéfa rozvědky nijak výrazně nezvyšuje to, že je česká politika proamerická. Za bezpečnostní riziko pak už vůbec Beroun nepovažuje případné umístění protiraketové základy USA v Česku.

Britská policie odhalila plány na teroristické útoky na několik letadel údajně pomocí tajného agenta. Zadržela řadu lidí, především v Londýně a v Birminghamu. Cílem teroristů bylo několik letadel směřujících z Británie do USA. Plány atentátníků byly podle policie "neobyčejně vážné". Teroristický útok měl být spáchán za pomoci tekutých chemikálií. V souvislosti s tímto případem nebyla česká rozvědka požádána o žádnou součinnost. Fakt, že na letištích v Británii i Spojených státech stále platí nejpřísnější bezpečnostní opatření, svědčí podle Berouna o tom, že nebezpečí přetrvává. V této souvislosti připomněl problém, že dnes už nejde o teroristy odněkud z hor, ale o pachatele, kteří žijí dlouhá léta v evropské společnosti. Tentokrát byli údajně zadrženi Britové pákistánského původu.

Česká rozvědka patří spolu s dalšími bezpečnostními složkami do takzvané zpravodajské skupiny, kterou ve čtvrtek po zmařeném teroristickém útoku v Británii zaktivizoval premiér Jiří Paroubek.