Samková má desáté vítězství v SP ve snowboardcrossu

Eva Samková vyhrála potřetí v sezoně závod Světového poháru ve snowboardcrossu. V Moskvě musela své jubilejní desáté vítězství v kariéře potvrdit v opakovaném finále, které se jelo znovu po nezvykle pozdě přijatém francouzském protestu kvůli špatnému otevření startovací brány. "Bylo to trošku nepříjemné, ale nová zkušenost a je dobrý vědět, že zvládnu dvě finále za sebou a obě dvě vyhraju. Jsem ráda, že to takhle dopadlo," řekla Samková na facebooku.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa ve víceboji šesté místo, Nikola Zdráhalová skončila osmá. Z premiérového zlata se na otevřené dráze na Olympijském stadionu v Amsterodamu radovala Japonka Miho Takagiová. Stříbrnou medaili získala domácí hvězda a obhájkyně titulu Ireen Wüstová, třetí byla další Nizozemka Annouk van der Weijdenová. Sáblíková, která obhajovala stříbro, se na šesté místo posunula z osmého druhým nejrychlejším časem na trati 5000 metrů. Zdráhalová naopak po závěrečné disciplíně klesla na osmou pozici. Třetí Češka na startu Natálie Kerschbaummayr byla jednadvacátá. Třicetiletá Sáblíková už před startem MS avizovala, že tentokrát nebude i s ohledem na zdravotní problémy patřit mezi hlavní medailové adeptky. Z bojů o stupně vítězů ji prakticky vyřadila již úvodní pětistovka, na které zajela až 19. čas a hlavně výrazně zaostala za nejlepšími.

Ester Ledecká oslavila třetí celkový triumf ve Světovém poháru na snowboardu spokojeným "Paráda!" a už myslela na lyže. Dvojnásobná olympijská vítězka po vítězství v paralelním obřím slalomu ve švýcarském Scuolu hned spěchala balit a na let do švédského Aare, kde se bude připravovat na finále SP v alpském lyžování. Ve dvaadvaceti letech získala Ledecká třetím rokem po sobě velký křišťálový glóbus za paralelní disciplíny ve snowboardingu. Na prkně vyhrála v sezoně šest závodů SP a přidala olympijské zlato - vše v obřím slalomu. Lepší sezonu od svého vstupu mezi elitu v roce 2013 nikdy neabsolvovala.

Dva čeští biatlonisté skončili v závodech Světového poháru s hromadným startem v Kontiolahti v první desítce. Michal Krčmář byl osmý, Ondřej Moravec obsadil devátou příčku. Oba zajeli nejlepší závod s hromadným startem v sezoně. Díky skvělému poslednímu kolu vyhrál Rakušan Julian Eberhard, který předstihl lídra Světového poháru Martina Fourcada z Francie.

Největší současný talent českého stolního tenisu Tomáš Polanský se stal v Minsku mistrem Evropy do 21 let. Devatenáctiletý reprezentant potvrdil na turnaji roli nasazené jedničky a zvítězil ve finále dvouhry 4:3 nad rumunským soupeřem Cristianem Pleteou. V běloruské metropoli navíc získal i bronz ve čtyřhře, s německým spoluhráčem Dennisem Kleinem prohráli až v semifinále.

Čeští sledge hokejisté vstoupili do paralympijských her v Pchjongčchangu prohrou s domácí Koreou 2:3 v prodloužení. Další duel v základní skupině B čeká české reprezentanty v pondělí od 4:00 SEČ proti vítězům minulých dvou paralympiád ve Vancouveru a v Soči Spojeným státům americkým.

Necelých 13 vteřin potřeboval nejlepší lezec na zdolání ledové stěny ve Víru na Žďársku. Trať byla dlouhá 23 metrů. Vítězem závodu v ledovém lezení na rychlost - Vírský cepín se stal Milan Dvořáček, akci ovládl popáté za sebou, řekl ČTK hlavní organizátor Slávek Matuška. Na stěnu se vydalo 39 horolezců a horolezkyň, z toho deset žen. Finále sledovalo 300 diváků, akci zakončil ohňostroj.