Sdružení: Rada památek a sídel kritizuje mrakodrapy na Pankráci

Mezinárodní rada památek a sídel, která je poradním orgánem Výboru pro světové dědictví UNESCO, údajně nesouhlasí s plánovanou výstavbou dvou výškových budov na pankrácké pláni v Praze 4. Podle občanských sdružení, jež záměr investora kritizují, to vyplývá ze stanoviska ICOMOS, které mají k dispozici. Šéf rady Michael Petzet již podle kritiků stavby požádal pražského primátora Pavla Béma, aby celý projekt zastavil. Ředitel magistrátního památkového odboru Jan Kněžínek o údajném stanovisku rady nemá informace.

Na pankrácké pláni mají podle plánů investora, firmy ECM, přibýt ke třem nynějším dvě další výškové budovy. Bytový dům má mít údajně 31 podlaží, hotel o deset méně. Občanská sdružení tvrdí, že nová zástavba nepřinese nic místním lidem a jen zvýší zatížení oblasti provozem automobilů. Naopak podle zástupců investora budou mít lidé z projektu prospěch, protože předpokládá například vznik kulturního centra a ploch pro prodejny a služby. Národní památkový ústav již dříve upozornil na to, že domy mají stát v bezprostřední blízkosti historického jádra metropole, což by mělo dopad na pražské panorama.

Ministerstvo kultury koncem května přerušilo správní řízení o povolení stavby, potvrdila dnes ČTK mluvčí úřadu Marcela Žižková. Při posuzování věci totiž musí vyčkat na to, až věc projedná Výbor pro světové dědictví UNESCO. Výbor zasedá od 23. června do 3. července 2007 ve městě Christchurch na Novém Zélandu.