Sdružení zastavilo sbírání podpisů pro referendum o chemičce

Ústecké Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu (SZSP) zastavilo sbírání podpisů pro vyhlášení referenda o případném přemístění provozů Spolchemie z centra města. Chybějících asi 1500 podpisů chce získat až po volbách. "Nechceme, aby nás někdo napadal z toho, že akci zneužíváme pro politickou propagaci," řekl ČTK místopředseda sdružení a kandidát na senátora Zdeněk Kubec.

Sdružení již v květnu získalo od občanů přes 10.000 podpisů, podle magistrátu byla platná pouze asi polovina z nich. Archy proto úřad vrátil k doplnění. Na začátku tohoto týdne začalo sdružení opět podpisy sbírat. "Do pátku jsme obdrželi přes 3200 podpisů, z nich asi 200 budeme muset pro nečitelnost vyřadit, tomu nezabráníme nikdy," uvedl Kubec.

Po listopadových volbách chce sdružení získat ještě 1500 podpisů a znovu je předložit magistrátu. Referendum může podle zákona vyhlásit pouze zastupitelstvo. Sdružení ale nemá oporu ve své snaze přemístit nebezpečné provozy Spolchemie ani u svých koaličních partnerů ve vedení města - ODS a koalice US-DEU a KDU- ČSL. Pro hlasování není ani opozice, kterou tvoří ČSSD a KSČM. Sdružení se proto rozhodlo pro druhou variantu: shromáždit podpisy deseti procent voličů, což je zhruba 7500 lidí. Pak budou muset zastupitelé referendum vyhlásit.

Spolchemie se v uplynulých dnech stala nejdiskutovanějším tématem v Ústí nad Labem, a to nejen mezi politiky, ale i občany. Koncem září unikl z chemičky oblak oxidu sírového, počátkem října chlorovodík. I když chemikálie podle Spolchemie neohrozily zdraví lidí, vyvolaly znovu otazníky nad další existenci chemičky v centru města. Celkem se letos ve Spolchemii staly čtyři havárie.

Pomoc městu slíbil při své čtvrteční návštěvě premiér Stanislav Gross. Část výtěžku z privatizace chemičky by měl stát vrátil investorovi na zvýšení bezpečnosti podniku. Při rozhodování o novém vlastníkovi nebude podle Grosse hrát roli pouze výše nabídnuté částky, ale také záruka zvýšení bezpečnosti provozů.