Sedm zemí, včetně ČR, chce v ústavě EU zmínku o křesťanství

Sedm evropských zemí, včetně České republiky, vyjádřilo společné přání, aby v připravované evropské ústavě byla také zmínka o křesťanských kořenech Evropy. Návrh je obsažen v dopisu, který v pátek polské ministerstvo zahraničí předalo nynější předsednické zemi EU Irsku. Oznámil to ve Varšavě mluvčí polského ministerstva zahraničí Boguslaw Majewski. Upřesnil, že dopis podepsali představitelé Polska, Itálie, Litvy, Malty, Portugalska, Slovenska a České republiky.

Dopis vznikl z iniciativy Polska a Španělska, řekl ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář. "My jsme se k němu připojili, protože to je v souladu s mandátem české vlády pro mezivládní konferenci," dodal. "Seznam signatářů dopisu není konečný. Věříme, že se přidají i další země," řekl agentuře PAP Majewski. Sedm signatářských států v dopise žádá od Irska, které nyní předsedá EU, aby tuto otázku zařadilo do programu připravované mezivládní konference.

Mluvčí irského ministerstva zahraničí Ciaran Madden ve čtvrtek agentuře AFP řekl, že jakmile Irsko dopis dostane, předloží otázku k posouzení na nejbližší schůzce šéfů diplomacií zemí EU. Nynější návrh úvodu evropské ústavy předpokládá pouze zmínku o inspiraci kulturními, náboženskými a humanistickými tradicemi Evropy.

Z 25 členských zemí Evropské unie konkrétní zmínku o křesťanských tradicích Evropy v úvodu dokumentu požadují zejména Itálie, Polsko, Španělsko, Portugalsko a Irsko, proti jsou především Francie, Belgie a severoevropské země unie. Pokud jde o stanovisko České republiky premiér Vladimír Špidla se ve čtvrteční diskusi o evropské ústavě v Senátu s mnohými senátory shodoval v tom, že tato zmínka není nutná, byť ji mají vládní vyjednávači prosazovat. Jejich případný neúspěch ale nebude důvodem pro odmítnutí ústavy.