Senát čeká schvalování bodového systému a poplatků za televizi

Schvalování bodového systému hodnocení dopravních přestupků řidičů a návrhu na zvýšení koncesionářských poplatků bude patřit mezi nejdůležitější body pokračující schůze Senátu. Senátoři se po několikadenní přestávce znovu sejdou ve středu odpoledne. Očekává se, že schůzi do konce týdne ukončí. Poslanecká sněmovna v červnu rozhodla, že televizní poplatky vzrostou ze 75 korun měsíčně nejprve na 100 korun, v roce 2007 na 120 korun a o rok později na 135 korun. Za rozhlas by lidé měli místo nynějších 37 platit 45 korun. Poplatky nerostly od roku 1997. Řada senátorů však s podporou takové podoby zákona váhá. Pokud horní komora příslušnou novelu vrátí sněmovně, může se stát, že poslanci ji už znovu neschválí.

Zpět do sněmovny však téměř s jistotou poputuje návrh na zavedení bodového systému hodnocení dopravních přestupků řidičů. Senátoři navrhují například změnit účinnost předlohy a odstranit ustanovení, jež zakazuje předjíždění pro nákladní vozy na dálnici s dvěma jízdními pruhy. Další změny zřejmě ještě doplní senátní ústavně-právní výbor, který se bude zákonem zabývat ve středu.

Horní komora by měla rozhodovat také o novele církevního zákona, kterou většina senátorů pokládá za protiústavní. Novela má upravit evidenci charit a diakonií. Ústava ale církvím umožňuje spravovat své záležitosti nezávisle na státu. Senátoři rozhodnou rovněž o změně zákona o cizincích. Z této normy chtějí odstranit pasáže, které například určují podmínky ubytování cizinců. Z novely zákona o zvláštní ochraně svědka zase doporučil ústavně-právní výbor vypustit připojené změny soudního zákona.

Sledované bude také rozhodování o tom, zda se soudkyně Vlasta Formánková stane členkou Ústavního soudu. Senátní výbory to doporučily. Proti schválení její nominace již minulý čtvrtek protestovala českobudějovická advokátka Elvíra Tomášková. Na senátní galerii pro veřejnost vyvěsila nevelký transparent s nápisem Formánková fuj. Tomáškové vadí, že Formánková před 25 lety odsoudila vedoucího jedné z plzeňských restaurací za protikomunistické vystoupení. Ve čtvrtek by senátoři měli rozhodnout také o tom, zda v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů setrvá Karel Neuwirt, nebo ho po pětiletém funkčním období vystřídá pražský radní Igor Němec. Více šancí má s ohledem na dominantní postavení občanských demokratů v Senátu právě tento bývalý ministr a někdejší zastupující primátor Prahy. Na programu schůze jsou rovněž senátorské návrhy. Novelu ústavy, která má zrychlit možnost vypsání předčasných voleb, Senát schválí. Méně jednoznačnou podporu má návrh zařadit velikonoční Velký pátek mezi státní svátky.

Autor: Ivo Prokop