Senát zamítl návrh, aby zastupitelé zveřejňovali vedlejší příjmy

Senát v pátek zamítl poslaneckou novelu zákona o střetu zájmů, podle níž měli zastupitelé krajů a obcí s rozšířenou působností zveřejňovat vedlejší příjmy, podnikání, působení v orgánech firem a majetkové poměry. Uvolněným členům zastupitelstev měla novela znemožnit, aby pobírali odměny za funkce ve firmách, jež zřídily nebo majetkově ovládají kraj či město.

Názory zastupitelů na odmítnutí návrhu, jež se očekávalo, se různí. "Pro mě osobně nebyla ta novela problémem," řekl ČTK například místostarosta Náchoda Jaroslav Rohulán, který nesouhlasí ani s argumenty kritiků předpisu, že by klesl zájem lidí o práci v městských a krajských zastupitelstvech. Souhlasil by s ní i zastupitel v Brně-středu Michal Bortel (ČSSD). Senát v pátek podle něj udělal krok zpět v boji s korupcí. Návrh novely zákona mohl jednání politiků více zprůhlednit, uvedl.

Dobrý úmysl zákona sice připouští i člen jihomoravské krajské rady Lubomír Šmíd (KDU-ČSL), norma však podle něj mohla způsobit i více škod než užitku. Například v malých pověřených obcích by zveřejnění příjmu starosty mohlo vyvolat u obyvatel závist, míní. Zrovna nejlepší není novela ani podle plzeňského primátora Miroslava Kalouse (ODS). V Plzni problém se zveřejňováním příjmů vyřešili už loni. Odhlasovali, že uvolnění členové rady budou svoje vedlejší příjmy zveřejňovat. Kalous ČTK řekl, že by to tak měli dělat zastupitelé malých obcí i velkých měst, ale nemělo by to být svázáno zákonem.

Páteční zamítnutí nebylo vzhledem k podobným výsledkům jednání senátních výborů překvapivé. Podpořili ho senátoři ODS, většina lidovců a jednotlivci z ostatních frakcí. S novelou souhlasilo jen 14 ze 72 senátorů.