Senátor Robert Kolář uvažuje o vystoupení z Unie svobody

Senátor Robert Kolář zvažuje odchod z Unie svobody-DEU. Naznačil to v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. Uvedl, že mu koncem dubna vypršel mandát pozorovatele v Evropském parlamentu a on zvažuje, co dál. "Pokud jsem v těchto dnech ještě pro někoho nečitelný, tak je to otázka několika příštích dnů, aby ta čitelnost byla zřejmá," řekl Kolář. Připustil, že se svou "čitelnost" může zlepšit vystoupením ze strany.

Spekulace o Kolářově odchodu z US-DEU se objevily už počátkem března poté, co unii opustili dva z jejích poslanců. Senátor tehdy ČTK řekl, že neuvažuje o odchodu, i když nesouhlasí s členstvím své strany ve vládě s ČSSD a ne všechny vládní předlohy v horní komoře získávají jeho hlas. Chce naopak pracovat na spolupráci a integraci menších pravicových stran. "Pokud se zatím toto nedaří prosadit na té celostátní úrovni, snažím se aspoň v rámci Olomouckého kraje vést jednání," uvedl tehdy Kolář. Vyjednává zatím o společné kandidátce pro krajské volby hlavně s Evropskými demokraty.

Pokud by Kolář unii opustil, na poměr sil v Senátu by to nemělo zásadní vliv. Vládní koalice nemá ani nyní v horní komoře většinu a musí se spoléhat na podporu spřízněných nestraníků. V Senátu na rozdíl od sněmovny navíc není tak přísně dodržována stranická disciplína. Kolář je členem Klubu otevřené demokracie, kde jsou kromě unionistů senátoři za ODA, Cestu změny a Liberálně reformní stranu.