Šimonovský: Okruh kolem Prahy by mohl být v provozu v roce 2010

Rychlostní silniční okruh kolem Prahy by mohl být celý v provozu v roce 2010. Novinářům to po podpisu memoranda o spolupráci při budování okruhu řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. "Do roku 2006 bychom rádi dokončili přípravu celého okruhu," řekl ministr. Vybudování zhruba 70kilometrové komunikace podle něj vyjde zhruba na 55 miliard korun v současných cenách.

Memorandum, které vedle ministra podepsal hejtman Středočeského kraje Petr Bendl a pražský primátor Pavel Bém, má pomoci zajistit předprojektovou přípravu výstavby. Jde například o zanesení trasy komunikací v územních plánech či projednání s ministerstvem životního prostředí.

Urychlená výstavba okruhu má podle Béma částečně vyřešit katastrofální dopravní situaci v hlavním městě, kdy na začátku prázdnin doprava zcela zkolabovala.

Zástupci kraje, města a ministerstva se zároveň shodli, že stavba okruhu spolu s dostavbou rychlostní komunikace R6 na Karlovy Vary a zahájením stavby dálnice D3 na České Budějovice bude pro ně prioritou.

Z pražského dálničního okruhu, který má klíčový význam pro řešení dopravy v metropoli, jsou zatím hotové dvě části. Na východě je to úsek mezi Běchovicemi a Horními Počernicemi a na západě trasa ze Slivence do Ruzyně.