Školské odbory hrozí demonstrací, podle Dobšíka to není aktuální

Učitelé ve většině krajů jsou připraveni demonstrovat proti uvažovanému propouštění ze škol. Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka ale protest není aktuální. Odboráři ve středu získali od ministryně školství Dany Kuchtové (Strana zelených) slib, že plánované snižování počtu pracovníků státní správy by se regionálního školství dotknout nemělo, řekl Dobšík ČTK. O záměru demonstrovat ve čtvrtek informovali novináře odboráři z jižní Moravy. Návrh ministerstva financí chtějí odboráři odsoudit také peticí, zjistila ČTK u krajských šéfů odborových organizací. Podle Dobšíka o novém vývoji událostí zřejmě ještě neměli informace.

Ministerský plán na snižování počtu státních úředníků počítá s každoročním úbytkem o tři procenta do roku 2010. Školství by tak muselo opustit přes 20.000 z téměř 230.000 pedagogických i nepedagogických pracovníků. "Ministryně nám na schůzce řekla, že regionálního školství se propouštění týkat nebude," řekl ČTK Dobšík. Kuchtová jeho slova potvrdila. Podle ní kabinet uznal její argumenty, že učitelé nejsou státní úředníci. Plánované snižování se však zřejmě dotkne například pracovníků ministerstva nebo České školní inspekce.

Dobšík tvrdí, že odboráři původně skutečně o demonstraci před úřadem vlády uvažovali, teď prý budou čekat hlavně na jednání o rozpočtu školství na příští rok. Odbory chtějí podle Dobšíka vést v nejbližší době kampaň, v jejímž rámci budou vysvětlovat, že vláda by v příštích letech neměla šetřit na vzdělávání ani na platech učitelů. O financování školství na příští rok budou s ministryní jednat v nejbližších dnech.