Skupina PPF vlastnila Slavii, teď uvažuje o koupi Sparty

Finanční skupina PPF opravdu uvažuje o koupi fotbalové Sparty. Zájem o nejúspěšnější český klub v pondělí nezávisle na sobě ČTK potvrdili prezident Sparty Vlastimil Košťál i tiskový mluvčí PPF Ivan Lackovič.

Největší česká finanční skupina, spravující majetek za zhruba 170 miliard korun, není ve fotbale žádným nováčkem. V letech 1993 až 1997 totiž vlastnila Slavii a v té době sklízeli červenobílí největší úspěchy v poválečné historii. V roce 1996 vyhráli ligu a postoupili do semifinále Poháru UEFA. O rok později však svůj podíl prodala britské investiční společnosti ENIC v přepočtu za 120 milionů korun s tím, že chce zmenšit své strategické portfolio. Fotbalovou scénu však tak docela neopustila. Jeden ze spoluzakladatelů PPF a současný předseda dozorčí rady Štěpán Popovič je zároveň prezidentem FK Teplice. Od loňského prosince má PPF také většinu v televizi Nova, která má vysílací práva na fotbalovou ligu. Vedle toho vlastní například Českou pojišťovnu, Home Credit, nebo eBanku, je aktivní i na Slovensku a v Rusku a připravuje další zahraniční expanzi. Mluvčí PPF Ivan Lackovič řekl ČTK, že skupina PPF vstup do Sparty v současné době analyzuje jako investiční příležitost a nechce ho jakkoli komentovat. "Vše je zatím pouze v počáteční fázi úvah, ale o této možnosti přemýšlíme," připustil Lackovič.

Prezident Sparty Vlastimil Košťál byl sdílnější. ČTK řekl, že s PPF již jednal, a prodej klubu, jehož vlastníkem je německý podnikatel Axel Diekmann, nevyloučil. "V tržním prostředí je všechno na prodej. Každý obchod je závislý na nabídce a poptávce," řekl Košťál. Na adresu zájemce o Spartu nešetřil chválou. "V České republice není lepší firma a kdyby se Sparta vrátila do českých rukou, tak by to byl jistě sympatický rys," řekl ČTK. V odpoledne vydaném prohlášení klubu pak šel ještě dál: "PPF je společnost, která může dát fotbalovému klubu v budoucnu nové možnosti rozvoje v evropském měřítku."

Košťál potvrdil informace o zájmu PPF, jež přinesl pondělní Týden. Ohradil se však proti některým nepřesnostem. "Vydavatelství Vltava-Labe-Press nemá finanční problémy, naopak je stabilizovaným subjektem. Navíc není majitelem Sparty, tím je pan Diekmann jako soukromá osoba," odmítl Košťál spekulace Týdne, že by prodej Sparty měl pokrýt finanční ztráty vydavatelství ovládajícího většinu regionálního tisku.

Sparta je nejbohatším českým klubem s rozpočtem kolem 300 milionů korun ročně. Přesto se neobejde bez každoročního prodeje špičkových hráčů do zahraničí. Podle Týdne loni utržila 526 milionů korun, ale její hospodaření skončilo ztrátou 24 milionů korun.

Vstup PPF do letenského klubu by mohl mít podle odborníků výrazný dopad na celý český fotbal. "Je to součást velkého projektu, jehož cílem je zásadně změnit poměry v českém fotbale a konečně z něj udělat hodnotný produkt," řekl ČTK jeden z předních fotbalových funkcionářů, který si nepřál být jmenován. Vlivná skupina podnikatelů už delší dobu usiluje o to, aby liga fungovala nezávisle na fotbalovém svazu.