Šlechta v Praze uctí památku panovnického rodu Přemyslovců

Dostaveníčko v Praze budou mít k 700. výročí vymření Přemyslovců po meči potomci české šlechty spříznění s tímto panovnickým rodem, který ve středověku vybudoval český stát. Dvoudenní akce k poctě přemyslovských panovníků začne ve čtvrtek v kongresovém sále České národní banky, která při této příležitosti vydá stříbrnou pamětní minci s motivem Václava III., posledního přemyslovského panovníka na českém trůně. Rod sice po meči vymřel 4. srpna 1306 zavražděním Václava III. v Olomouci, pokračoval ale po přeslici královnou Eliškou Přemyslovnou. Prostřednictvím sňatků docházelo ke spříznění s dalšími evropskými panovnickými domy.

Mezi pozvanou šlechtou z českých zemí i ze zahraničí jsou zástupci významných šlechtických rodů jako jsou Schwarzenbergové, Paarové, Sternbergové, Lobkowiczové, Waldsteinové, Czernínové, Rohanové, Wurmbrand-Stuppachové, Schönburgové, dále Hildprandtové, Dohalští z Dohalic, Geymüllerové nebo Bubnové z Litic. Při této příležitosti bude vystaven rodokmen Přemyslovců a jejich následníků, zpracovaný Jan Drocárem a Pavlem Loužeckým ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Oslava bude večer pokračovat v Palácových zahradách. V Galerii Ledeburského paláce v prostorách Národního památkového ústavu jsou připraveny portréty Přemyslovců a dalších českých panovníků ze sbírek hradů a zámků. V Salla terreně se bude konat koncert. Víno k přípitku bude od mělnické větve Lobkowiczů. Roudnická větev téhož rodu a Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci poskytne pivo. Následující den přijmou Jiří a Bettina Lobkowiczovi potomky Přemyslovců na svém zámku v Mělníce, rodišti nejstarší historicky doložené české kněžny, svaté Ludmily.