Smlouvy o pronájmu stíhaček předloží obrana vládě příští týden

Příprava smlouvy o desetiletém pronájmu 14 švédských stíhaček Jas-39 Gripen a související smlouvy o průmyslové spolupráci mezi ČR a Švédskem vrcholí. Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva v úterý ČTK řekl, že obě smlouvy by mohla dostat vláda již příští týden. Kontrakt by pak měl být završen politickým memorandem o porozumění.

Podle některých informací by se mohlo českým vyjednavačům podařit dohodnout pro chystaný pronájem nových stíhaček nižší cenu než 21 miliard korun, za něž švédská vláda tyto stroje původně nabídla. Česká strana podle ministerstva obrany od začátku vyjednávání usiluje nejen o snížení ceny, ale také o co nejlepší vybavení letounu.

Ministerstvo trvá například na tom, aby stíhačky pro Českou republiku byly vybaveny americkými protiletadlovými střelami středního doletu AMRAAM, bez nichž by jejich bojová účinnost byla nízká. Informační ředitel konsorcia švédské firmy SAAB Military Aircraft a konsorcia Gripen International Owe Wagermark ČTK řekl, že švédské stíhačky jsou kompatibilní s výzbrojí Severoatlantické aliance, a to i pokud jde o americké střely středního dosahu AMRAAM.

Česká strana v podmínkách smlouvy požaduje také to, aby stíhačky uměly rozeznávat cizí a vlastní letouny. Požadavky české strany, které původní švédská nabídka neobsahovala, nebudou ale podle ministerstva obrany v žádném případě znamenat zvýšení ceny. Musí být splněny nejpozději do roka po dodávce strojů, jinak by vůči dodavateli následovaly sankce. "Švédská strana ale už dnes garantuje, že všechny námi požadované úpravy gripenů stihne ve stanoveném termínu realizovat," informoval mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha.