Sněmovna bude v pátek dále jednat o balíčku, s nímž Fischer spojuje budoucnost vlády

Osud balíčku úsporných opatření z dílny ministra financí Eduarda Janoty, který má snížit deficit rozpočtu na příští rok pod 170 miliard korun, je nejistý. Při jednání ve sněmovně prosazují ČSSD a KDU-ČSL úpravy balíčku i mimo rámec středeční dohody předsedů stran, ODS to kritizuje. Komunisté chtějí vlastní úpravy balíčku, včetně zavedení progresivní daně. Premiér Jan Fischer před poslanci oznámil, že pokud balíček neprojde nebo se razantně změní, bude to pokládat za signál, že jeho vláda nemá podporu sněmovny. Fischer uvedl, že akceptovat bude jen změny balíčku přijaté celým politických spektrem. Otázku důvěry vládě s balíčkem prý nespojil z toho důvodu, že to není možné při projednání zákona v režimu legislativní nouze.

Premiér se dostal do sporu s místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Sobotka opatřením vytknul, že se vláda zaměřila jen na snížení rozpočtového deficitu a nehledí na hospodářský růst a zvýšení zaměstnanosti. Fischer reagoval, že nelze udělat kvadraturu kruhu, tedy zároveň snižovat deficit a dělat prorůstová opatření. Komunističtí poslanci předem oznámili, že Janotův balíček ve sněmovně nepodpoří. Jednání ve sněmovně provází i řada střetů mezi politiky.

Před jednáním o úsporných opatřeních zřejmě zkrachovala rýsující se dohoda mezi stranami. ČSSD trvá na zvýšení podpor v nezaměstnanosti a rodičovských příspěvků, zahrnutých v nedávno přijatém zákoně o šrotovném. ODS tvrdí, že balíček je pro ni s takovými změnami jen velmi obtížně přijatelný. Lidovci zase chtějí zvýšit zdanění hazardu. Výsledný nárůst schodku rozpočtu by byl asi 1,5 miliardy, což by ještě mohlo být pro Fischerův kabinet přijatelné. Pro takovou podobu balíčku by mohli kromě ČSSD hlasovat i lidovci a zelení. ODS by mohla cestu k přijetí uvolnit tím, že by někteří poslanci z hlasování odešli a snížili tak kvórum při konečném hlasování o celém souboru opatření. Ve čtvrtek večer Sněmovna přerušila jednání do pátečního rána.

Autor: Peter Gabaľ