Sněmovna hlasy ČSSD a KSČM schválila novelu církevního zákona

Sněmovna v úterý hlasy sociálních demokratů a KSČM schválila novelu církevního zákona, která má upravit evidenci charit a diakonií. Kritici ale míní, že to dělá způsobem, který je v rozporu s právy, jež církvím dává ústava. Přijetí normy přivítal ministr kultury Pavel Dostál. Novele zjevně přikládal velký význam, protože kvůli ní přerušil léčbu. Ministr, který bojuje s rakovinou, se opět vrací do péče lékařů, takže se zbytku schůze nezúčastní. "Kdybychom se nepotkali po dovolené, tak vám přeji všem volební úspěch," vzkázal od řečniště zákonodárcům hlasem, na němž bylo patrné dojetí. Poslanci mu zatleskali, většina z nich vestoje.

Novelu, kterou sněmovna schválila, tvrdě kritizují například vládní lidovci. Dostál očekává, že i Senát poslancům novelu vrátí. Věří naopak, že u prezidenta Václava Klause najde tato legislativní úprava podporu.

Ministr trvá na tom, že novela náboženské svobody nekrátí. Registrovaných církví je podle něj 26. "Je tam konflikt hlavně s katolickou církví, od samého počátku," uvedl ministr. Novela podle něj pouze říká, že církve "musí jednat podle právního řádu České republiky" a zřizování církevních právnických osoby se musí dít podle tohoto řádu. Talíř ale tvrdí, že ministerstvo kultury má podle novely evidovat jen farnosti a charity a ostatní církevní osoby bude muset církev zřizovat například jako podnikatelské subjekty. Jde podle něj třeba o vzdělávací a zdravotní zařízení. Fakt, že novelu prosadili společně poslanci ČSSD a KSČM, je podle Talíře "bez komentáře". Již minulý týden Talíř uvedl, že "relevantní církve" považují současnou podobu novely za diskriminační. Dostál mu oponoval. "V žádném případě se nedotýká nikterak vysoké, možná až v Evropě příkladně vysoké úrovně náboženské svobody," prohlásil tehdy.