Sněmovna nestihla rozhodnout o zákonu o veřejných zakázkách

Sněmovna dnes nestihla rozhodnout o novém zákonu o zadávání veřejných zakázek. Poslanci stačili hlasovat jen o pozměňovacích návrzích, ale před závěrečným hlasováním jako o celku si klub ODS vyžádal přestávku na poradu klubu. Sněmovna během dílčích hlasování odmítla návrh opozičního poslance Martina Plíška (TOP 09 a Starostové). Návrh měl znemožnit účast v soutěžích takovým firmám, v nichž vlastní nejméně desetiprocentní podíl člen vlády. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové by to bylo v rozporu s evropským právem. Opatření by dopadlo hlavně na skupinu Agrofert, kterou vlastní předseda vládního hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Nový zákon má kromě jiného umožnit vyloučit nespolehlivého dodavatele, který předchozí zakázku zkazil nebo nedokončil, a přitom se opět hlásí do dalšího výběrového řízení. Bude možné vyloučit i firmu, která nabídla mimořádně nízkou cenu, ale nezdůvodnila ji. Povinným hodnotícím kritériem při posuzování nabídek bude ekonomická výhodnost nabídky. Zadavatel ale dostane k dispozici další kritéria, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Nebude tak muset pokaždé soutěžit výhradně na nejnižší nabídnutou cenu, jako tomu je nyní, uvádí ministerstvo pro místní rozvoj.

Vrcholem nemravného počínání je podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska to, že dnes vládní poslanci ve Sněmovně odmítli pozměňovací návrh, který zakazuje, aby se o veřejné zakázky ucházely firmy členů vlády. ČSSD nejprve tvrdila, že návrh podpoří, dnes ráno své stanovisko změnila s tím, že problém chce řešit v zákoně o střetu zájmů. Ke schválení pozměňovacího návrhu, který podal poslanec TOP 09 Martin Plíšek, chybělo ve Sněmovně pět hlasů.