Sněmovna obnovila činnost, noví poslanci složili slib

Sněmovna v pondělí po třech měsících znovu obnovila svou činnost na ustavující schůzi, kterou tradičně zahájila státní hymna. Poslanci složili ústavou předepsaný slib, čímž se ujali svého mandátu. Skončil tak stav, kdy jedinou českou funkční parlamentní komorou byl Senát. První den ustavující schůze Sněmovny skončil zhruba po hodině, k volbě vedení se poslanci kvůli zákonným lhůtám sejdou až ve středu. Jako první složila slib bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Slib složilo celkem 199 poslanců; chyběl Miloslav Bačiak (ANO), jenž se mandátu minulý týden vzdal. Po složení slibu poslanci potvrdili vznik patnáctičlenné volební komise v čele s Martinem Kolovratníkem (ANO). Následně poslanci zřídili mandátový a imunitní výbor, který bude mít rovněž 15 členů.

Poslanecký klub sociální demokracie podle očekávání nominoval svého místopředsedu Jana Hamáčka na šéfa Sněmovny. Někdejší místopředseda dolní komory, za něhož se postavilo také grémium ČSSD, dostal od svých spolustraníků jednoznačnou podporu. Na tom, že předsedu Poslanecké sněmovny navrhne sociální demokracie, se v sobotu dohodl její vyjednávací tým spolu s hnutím ANO, které zase vybere příštího ministra financí.

Místopředsedové sněmovny by měli být čtyři. Za hnutí ANO bude kandidátkou Jaroslava Jermanová, za KSČM Vojtěch Filip, za TOP 09 Miroslav Kalousek a za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Za nynějšího scénáře by se do vedení nedostala kandidátka ODS Němcová a ani Tomio Okamura, kterého nominuje jeho hnutí Úsvit.

Autor: Jan Charvát