Sněmovní komise zatím neuzavřela případ posledních problémů v BIS

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) nedospěla k žádnému závěru při objasňování případu bývalého důstojníka BIS Jaroslava Kukačky, který je podezřelý z finančních machinací. Neuzavřela ani kauzu několika vysokých důstojníků BIS, kteří před listopadem 1989 pracovali v komunistické Státní bezpečnosti (StB). Oběma záležitostmi se komise bude znovu zabývat v září.

Tradičně neveřejného jednání komise se zúčastnil ředitel BIS Jiří Lang, který poslance o případech informoval. Předseda komise Jan Klas (ODS) označil její jednání za konfrontační, nicméně velmi otevřené. Mladá fronta Dnes (MfD) v červenci uvedla, že bývalý důstojník BIS Kukačka požadoval od podnikatelů desetitisíce až statisíce korun za ochranu před vyšetřováním a odposloucháváním. Případ začala vyšetřovat inspekce BIS. Tato událost přiměla Klase ke svolání jednání.

Mezitím ale televize Nova a MfD zveřejnily informace, že ve vedení BIS působí bývalí příslušníci StB. Deník konkrétně uvedl jména tří důstojníků BIS, z nichž někteří dokonce před rokem 1989 absolvovali školení u sovětské tajné služby KGB v Moskvě. Všichni tři údajně v minulosti řídili právě bývalého důstojníka BIS Kukačku a jednu dobu byli také nadřízenými nynějšího ředitele Langa. "Témata byla velice vážná, pan ředitel se k tomu postavil skutečně čelem a jednání také probíhalo v režimu T (tajné)," řekl po jednání komise Klas. Nicméně názory členů komise na problémy se lišily, uvedl předseda, který již dříve nevyloučil, že bude požadovat radikální změny ve službě. Řekl však, že kvůli omezeným pravomocím nemohla komise po Langovi chtít žádné personální kroky.

K případu důstojníka Kukačky Lang novinářům pouze sdělil, že důvodem pro jeho propuštění bylo porušení předpisů. "Ten člověk selhal a služba nese následky toho činu," řekl Lang. Otázku minulosti některých důstojníků BIS a jejich zařazení u bývalé StB nechtěl ředitel BIS konkrétně popisovat. Proti působení několika nynějších vysokých důstojníků BIS v bývalé StB před sněmovnou demonstrovalo asi deset lidí, například aktivista Jan Šinágl a písničkář Zbyněk Horváth. "Nebezpečná BIS", "Důsledek sametové revoluce", "Nebuďte už zděšeni, chceme rychlé řešení", hlásaly transparenty, které si přinesli.

Autor: Ivo Prokop