Sobotka: Deficit veřejných rozpočtů v roce 2007 klesne pod 4 procenta

Deficit veřejných rozpočtů by v roce 2007 měl klesnout pod čtyři procenta hrubého domácího produktu. Pro letošní rok ministerstvo počítá s deficitem pod šesti procenty. Novinářům to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Pravidla pro přijetí eura, s kterým ČR počítá na konci desetiletí, požadují snížit deficity pod tři procenta HDP. To Sobotka očekává v roce 2008.

Podle údajů statistického úřadu Evropské unie Eurostat loni kvůli započtení státních záruk schodek veřejných rozpočtů ČR stoupl na rekordních 12,9 procenta HDP. Deficit tak dosáhl 328,5 miliardy korun. Podle propočtů ministerstva financí, které záruky nezapočítává, byl schodek 134,2 miliardy korun. Loňský rekordní deficit podle údajů Eurostat způsobilo především započítání státních záruk ve výši 160 miliard korun poskytnutých za IPB a garance za Slovenskou inkasní ve výši 22 miliard korun. Do čísel se také promítlo celkové hospodaření ČKA. Podle ministerstva byl rozdíl mezi jeho údaji a čísly Eurostat v roce 2003 výjimečný a jednorázový a nebude se již opakovat.

Stejný způsob výpočtu jako ministerstvo financí, které používá metodiku Mezinárodního měnového fondu, používají podle zástupců ministerstva i ostatní státy. Čísla jsou totiž relativně rychle k dispozici a nejsou tak náročná na podklady. Navíc mají údaje přímou vazbu na schvalovaný státní rozpočet a rozpočty státních fondů, uvedlo ministerstvo. Výpočty používané Eurostatem však podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška věrněji odrážejí skutečný stav státních financí. Navíc jsou směrodatné pro to, zda země plní tzv. maastrichtská kritéria, jejichž plnění je nutné pro přijetí eura.