Soud poslal do vazby podezřelého z vražd na Brněnsku a Kladensku

Okresní soud pro Prahu-východ v pátek poslal do vazby osmadvacetiletého muže ze Slaného, kterého policie ve čtvrtek zadržela a obvinila za vraždy manželského páru u Nedvědice na Brněnsku a podnikatele na Kladensku. Všechny tři pachatel údajně zastřelil minulý týden svou prý legálně drženou zbraní. Muž je stíhán za několikanásobnou a opakovanou vraždu, hrozí mu tedy v případě uznání viny až výjimečný trest, dokonce i doživotí.

"Soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby, shledal důvody vazby. Obviněný dnes nevypovídal, odkázal se na původní výpověď, k motivu se nevyjádřil," řekl v pátek novinářům soudce Roman Fremr. Jeho slova doplnil obhájce obviněného Daniel Šimánek. "Vazba je z důvodu možného útěku, a proto, aby nemohl dál páchat trestnou činnost," upřesnil advokát. Doplnil, že stížnost proti rozhodnutí soudu si zřejmě nebude podávat. "Já i obviněný jsme to čekali, důvody vazby tady jsou dané," podotkl Šimánek.

Podezřelého zadržela policie ve čtvrtek ráno ve Slaném v blízkosti jeho bydliště. Při zatýkání prý nekladl žádný odpor. U sebe měl prý dokonce i údajnou vražednou zbraň a náboje. "Je to pistole ráže devět milimetrů luger s optickým zaměřovačem," upřesnil advokát. Při čtvrtečním výslechu se zadržený k oběma vraždám přiznal, neuvedl však motiv. "Řekl, že to je jeho věc a odmítl dál komunikovat," uvedl zdroj seznámený s vyšetřováním. Podle kriminalistů je velmi pravděpodobné, že se zadržený chystal v nejbližších dnech na další stejně závažný čin.