Soud uložil Marešové za vytunelování fondu devět let vězení

Vrchní soud v Praze uložil Albíně Marešové devět let vězení za vytunelování Consus investičního fondu (CIF). Za vytunelování fondu byl odsouzen také její manžel Jan - podle obžaloby podvodem odčerpali z fondu akcie za nejméně 71 milionů korun. Policie po Marešovi přes dva roky pátrá, aby ho kvůli odpykání jedenáctiletého trestu dopravila do vězení.

Marešovi, kteří ovládali Středoevropskou burzovní a. s., podle soudu převedli podvodem do svého majetku balík akcií v nominální hodnotě 400 milionů korun. V den převodu činila jejich tržní cena 71 milionů. Akcie pak podle obžaloby prodali, peníze si prý nechali. Advokát Marešové Oldřich Choděra ČTK řekl, že je připraven podat ústavní stížnost. Právník totiž předložil údajně originály dokumentů týkajících se převodu peněz šéfovi CIF, někdejšímu mecenáši sociálních demokratů Vratislavu Šlajerovi. Chtěl, aby soud nařídil jejich znaleckou expertizu. Neúspěšně navrhoval také vyslechnout svědka, který byl prý přítomen podpisu smlouvy. Soudu také předal nahrávku, která to údajně dokazuje. Soud ovšem uvedl, že dosud předložené listiny jsou zjevně padělky, včetně dokladu o předání peněz. Podle soudu jsou důkazy obhajoby nepřesvědčivé a není důvod pochybovat o vině.

Vyšetřování jednoho z prvních podvodů v novodobé historii českého akciového trhu trvalo pět let a provázely je podivné okolnosti. Ve spisu se objevovaly falešné znalecké posudky a kvitance na neexistující finanční převody. Záhadně zemřel makléř, případ policie uzavřela jako sebevraždu. Mnozí jsou však přesvědčeni o tom, že šlo o zločin. Marešovi již dříve uvedli, že právě po zesnulém muži poslali 70 milionů korun za prodané akcie Šlajerovi. V trezoru mrtvého také policie našla doklad o převzetí této sumy, ovšem s padělaným Šlajerovým podpisem.