Soud v Irsku rozhodl o vydání Půty a Šuleje do Česka

Soud v Dublinu rozhodl, že Tomáš Půta a Maroš Šulej, kteří údajně patří ke členům gangu kolem Davida Berdycha a od loňského roku jsou ve vazbě v Irsku, budou vydáni do Česka. O úterním verdiktu informoval ČTK Půtův advokát Jaroslav Ortman. Verdikt není pravomocný, Půta si ohledně možného odvolání ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Soud neshledal překážky, které by měly bránit vydání do vlasti, uvedl advokát.

Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli původně v procesu s gangem kolem Berdycha stíháni jako uprchlí. Půta za účast na šesti loupežích, na jedné krádeži a za porušování domovní svobody, Šulej za účast na třech loupežích a jedné krádeži. Oba se ukrývali v Irsku, kde je loni v srpnu zadržela policie.

Berdychův gang má podle obžaloby na svědomí loupeže, únosy a vydírání bohatých podnikatelů, které prý mnohdy přepadli a unesli v přestrojení za policisty. Členové gangu navíc při fingovaných dopravních kontrolách v policejních uniformách přepadali kamiony. Kauza je ojedinělá propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli u policie bojovat s organizovaným zločinem. Gang údajně využíval díky napojení na detektivy znalostí policejní taktiky, používal policejní výstroj, výzbroj a padělané doklady.