Soud ve Znojmě propustil lobbistu Marka Dalíka z vězení

Znojemský okresní soud propustil lobbistu Marka Dalíka z vězení. Rozhodnutí je pravomocné, protože se proti němu nikdo neodvolal. Dalík byl ve vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Z pěti let si odseděl více než polovinu a také zaplatil peněžitý trest. Letos v září podal žádost o podmíněné propuštění. Státní zástupkyně v pondělí uvedla, že odsouzený splnil zákonné podmínky a že je tak možné vyhovět jeho žádosti.

Marek Dalík pracoval jako tajmeník bývalého premiéra Mirka Topolánka z ODS. V roce 2007 setkal se zástupci rakouské firmy Steyer a řešil s nimi dodávku obrněných transportérů Pandur. během schůzky měl říct o úplatek ve výši půl miliardy korun. Uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na ministry. Dalík vinu popíral a několikrát se proti trestu bránil - Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání a Ústavní soud zase jeho ústavní stížnost.

Nákup pandurů za 21 miliard korun původně schválila vláda Jiřího Paroubka z ČSSD. Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet zakázku zrušil, ale za půl roku uzavřel novou.