Soud zprostil Pomejeho obžaloby z podvodu

Pražský městský soud zprostil herce a producenta Jiřího Pomejeho obžaloby z podvodu. Podle žaloby si Pomeje v roce 2002 na nekryté směnky půjčil 826.000 korun, aby uhradil náklady spojené s filmem Andělská tvář, ačkoli věděl, že peníze nebude moci vrátit. "Jsem strašně šťastný, že to takhle dopadlo. Je jasné, že mám dluhy, tím to neskončilo. Nicméně jsem šťastný, že se dokázalo, že Pomeje není podvodník," řekl po rozsudku herec novinářům. Státní zástupkyně i Pomeje se na místě vzdali práva na odvolání a rozsudek je pravomocný. Už ve své závěrečné řeči navrhla státní zástupkyně, aby soud Pomejeho obžaloby zprostil. Během líčení se totiž podle ní vyskytly pochybnosti, zda se podvodu dopustil. Soud její argumenty uznal a návrhu vyhověl.

Film Andělská tvář měl být dalším velkým úspěchem dvojice Zdeněk Troška a Jiří Pomeje. Producent si na projekt vypůjčil desítky milionů korun. U diváků ale snímek propadl. "Generace, která chodí do kina, nechce vidět další Angeliku," vysvětlila část neúspěchu zástupkyně Bontonfilmu. Svou roli podle Pomejeho sehrály i nepříznivé kritiky v tisku. Po neúspěchu filmu se herec dostal nejen do finanční i osobní krize. Neměl prostředky na splácení dluhů a problémy nastaly i v jeho vztahu s manželkou Michaelou Kuklovou.

Pomeje chtěl zvýšit návštěvnost svého filmu, a proto začal s několika herci a tvůrci filmu objíždět jednotlivá města, kde se právě promítal. Právě na toto "vodění medvědů" si prý půjčil peníze od tří podnikatelů. Vzhledem k tomu, že dalším lidem dlužil částky nepoměrně vyšší, nebyl schopen podepsané směnky zaplatit. Trestní oznámení pro podvod na něj podala správkyně konkurzní podstaty, která nyní spravuje Pomejeho majetek. Herec od počátku tvrdil, že několik týdnů po premiéře, kdy si peníze půjčil, ještě nemohl vědět, jaké budou zisky z jeho promítání. Lidé, kteří mu půjčili, prý také dobře věděli, že návratnost peněz není jistá. To mu také podnikatelé přímo u soudu potvrdili. Právě to bylo důležitým argumentem pro rozhodnutí soudu.

Autor: Peter Gabaľ