Soudce Sváček požádal ministra Němce, aby si obstaral odposlechy z Berkovy kauzy

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček požádal ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a nejvyšší žalobkyni Renatu Veseckou, aby si obstarali odposlechy pořízené při vyšetřování kauzy údajně zmanipulovaných konkurzů, v níž je mimo jiné stíhán ústecký soudce Jiří Berka. Sváček, jehož někteří ze stíhaných v Berkově kauze při odposlouchávaných hovorech zmínili, tak chce očistit své jméno.

Němec již o víkendu řekl, že se obrátí na Českou televizi, která odposlechy zveřejnila, a případně i na státní zastupitelství. "Do konce týdne se k tomu ministr vyjádří," řekl ČTK Němcův mluvčí Petr Dimun.

"Prohlašuji, že obviněného (údajného organizátora zmanipulovaných konkurzů Vladislava) Větrovce ani další osoby, které jsou v této kauze trestně stíhány, neznám, nikdy jsem s nimi osobně nejednal, nikdy jsem pro ně nic nevyřizoval," řekl v pondělí Sváček novinářům. Sváčka přišel podpořit i prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Z odposlechů vyplývá, že s Větrovcem měl styky bývalý soudce Nejvyššího soudu Zdeněk Sovák, který byl později přeřazen na pražský vrchní soud. Je s Větrovcem stíhán za opisování cizích odborných textů. Sovák podle odposlechů hovořil s Větrovcem o tom, že je schopen domluvit například schůzku se Sváčkem.

"Nemohu se účinně bránit tomu, když dvě odposlouchávané osoby použijí nebo dokonce zneužijí mé jméno," uvedl Sváček. Připustil, že se se Sovákem v minulosti opakovaně z pracovních důvodů sešel. "O těchto věcech jsem s ním ale nikdy nemluvil a ani on mě o nic nežádal," řekl Sváček. Proč o něm Sovák mluvil, neví. "Nevím, zda to bylo jakési hochštaplerství či blafování, možná že jsem byl nepohodlný těm osobám." Se Sovákem se v každém případě již nehodlá nikdy bavit. "Ublížil mi a poškodil mě," dodal Sváček.

Dimun uvedl, že se na informace vyplývající z odposlechů ministr zeptá i Sováka. "Poté zváží, zda se nedopustil kárného provinění," sdělil Dimun.

Sváček uvedl, že se pracovně několikrát sešel také s bývalým šéfem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Janem Marešem, který byl nedávno kvůli zveřejněným odposlechům donucen opustit funkci. Ukázalo se totiž, že byl s některými stíhanými v telefonickém kontaktu. Sváček uvedl, že se s Marešem sešel jednou na NBÚ, párkrát na soudu a asi dvakrát až třikrát při pracovním obědě či večeři. Vzpomněl si, že jednou se schůzka odehrála ve spořilovské restauraci Tramvaj, která je v odposleších zmiňována. Zda tam byl tehdy i stíhaný bývalý sekční šéf NBÚ Vladimír Šiša, neví. "U stolu jsem ale seděl jen s Marešem," dodal.

Autor: Peter Gabaľ