Špidla: Budoucnost má rudozelená koalice německého typu

Politickou budoucnost má podle předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly rudozelená koalice německého typu. "Sociální demokracie je biofilní stranou, která se zaměřuje na kvalitu života, trvale udržitelný rozvoj a na rovnováhu mezi člověkem a přírodou," řekl Špidla na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě.

ČSSD oznámila, že se tiskové konference účastní premiér a předseda klubu sociálnědemokratických senátorů Petr Smutný. Novináři, kteří přišli do Lidového domu s dotazy především k reformě veřejných financí a rozpočtu, naslouchali překvapeně předním sociálnědemokratickým politikům, kteří hovořili o ekologii a budoucím spojenectví se Stranou zelených.

"Ekologie je jedno z jader obsahu politiky sociální demokracie," ujišťoval Špidla novináře, kteří se specializují na politiku a ekonomii. "Jsme přesvědčeni, že trvale udržitelný rozvoj lze dosáhnout ve velmi hlubokém, nepředpojatém a citlivě vedeném dialogu," pokračoval. Stranu zelených Špidla označil za přirozeného spojence sociálních demokratů všude v Evropě. Smutný ho doplnil, že až zelení překročí pětiprocentní hranici, budou partnerem sociální demokracii i v Česku.