Špidla rozhodl o vydání Pachingera slovenské policii

Dočasný ministr spravedlnosti Vladimír Špidla se rozhodl vydat slovenské policii podnikatele Patrika Pachingera, který je podezřelý z několika zločinů. "Na Slovensko bude eskortován během několika týdnů," řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

O vydání požádal loni v říjnu slovenský ministr spravedlnosti Daniel Lipšic. Podle policie se Pachinger dopustil trestných činů spolu se slovenským miliardářem Jozefem Majským. Případ souvisí s nebankovními fondy Horizont Slovakia a BMG Invest, které nalákaly tisíce Slováků na vysoké výnosy a nakonec zkrachovaly. Tiší společníci, jimiž se vkladatelé stali, pak o své peníze přišli.

Na Pachingera byl zatykač vydán loni 9. října a o den později ho zadržela česká policie v uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku, kde požádal o politický azyl. Ministerstvo vnitra jeho žádost zamítlo jako bezdůvodnou. Poté byl umístěn do vydávací vazby. Pachinger nesouhlasil s vydáním na Slovensko, a tak o tom musel rozhodnout soud. Ostravský krajský soud povolil vydání v březnu, později verdikt potvrdil i odvolací soud v Olomouci.