Špidla se o osud koaliční vlády nebojí

Vytvoření menšinového kabinetu není podle premiéra a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly na pořadu dne. I po pátečním odchodu poslance Mariana Bielesze z US-DEU, druhého z unionistických poslanců, má vládní koalice ve sněmovně stále většinu 101 hlasů, a může tedy prosazovat své záměry i po zbytek funkčního období, míní premiér.

"Myslím si, že není čas na nějaké nervózní akce," řekl v sobotu Špidla. Podle premiéra se samozřejmě budou vést o vzniklé situaci jednání, "ale nebudou nijak dramatická".

"Naším cílem je naplnit program vlády, který byl velmi promyšlený, který jasně zemi prospívá," uvedl premiér. "Budeme hledat podporu napříč (politickým spektrem), koneckonců jsme ji hledali i v předchozím období," poznamenal k možnosti spolupráce s KSČM.

Špidla si nemyslí, že by na lámání chleba ve vládní koalici došlo už v úterý, kdy by měla sněmovna rozhodnout o osudu vládního návrhu zákona o nájemném. Podle premiéra není důvod, proč by poslanci Bielesz a Tomáš Vrbík nemohli podpořit například zákony proti šedé ekonomice nebo pro daňové zvýhodnění rodin. "Těch bodů, kde by mohl být problém, je relativně málo a jsme schopni svůj vládní program naplnit," poznamenal Špidla.

Bieleszův odchod je podle něj jen další problém US-DEU. Pro premiéra je významné Bieleszovo "velmi pevné vyjádření, že bude podporovat vládu". Ministerský předseda si myslí, že se tomu dá věřit.