Špidla vidí v euroústavě úspěch, opozice jeho nadšení nesdílí

Zatímco premiér Vladimír Špidla a ministr zahraničí Cyril Svoboda považují schválení Evropské ústavy za obrovský úspěch, opozice jejich nadšení vždy nesdílí. Podle grémia ODS přijatý návrh postavení ČR v EU v některých oblastech zhoršuje. Komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf označil změnu ve způsobu hlasování za pochybnou, přenos pravomocí z národní úrovně na úroveň celoevropskou za zbytečný.

Podle grémia ODS kabinet nedokázal a ani se nepokusil najít k tématu euroústavy shodu mezi koalicí a opozicí. "Vláda tak znovu prokázala svou nekompetentnost a neschopnost, stejně jako přezíravost a aroganci," uvedl stínový ministr zahraničí ODS a europoslanec Jan Zahradil. Podle občanských demokratů i komunistů je nutné, aby o přijetí ústavy EU rozhodli občané v referendu. ODS nechce nechat informování obyvatel před hlasováním jen na vládní kampani.

Podle Ransdorfa přijatý hlasovací princip vyvolá ještě mnoho diskusí. "Malé státy by měly mít svou pozici garantovánu. Právě státy, jako je ČR nebo Portugalsko, Dánsko, které nemají tolik obyvatel, by měly být svým způsobem zvýhodněny, aby měly důvěru v trvání a perspektivu evropského integračního procesu," řekl ČTK Ransdorf. V přijaté mezistátní smlouvě vidí i pozitivní věci, jako je zvýšení pravomocí Evropského parlamentu či vtažení národních parlamentů do evropského legislativního procesu.

Představitelé zemí pětadvacítky se v Bruselu dohodli na tom, že EU bude přijímat rozhodnutí většinou nejméně 55 procent členských států. Toto číslo musí tvořit ale alespoň 15 zemí - tedy 60 procent - s více než 65 procenty obyvatel. Ústava totiž začne platit až v době, kdy unie bude mít již více než 25 členů. Návrh nebudou moci zablokovat tři lidnaté země. Zastavit ho budou moci nejméně čtyři státy s více než 35 procenty obyvatel unie.

Předseda poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl, o němž se hovoří jako o jednom z kandidátů na lídra strany, uvedl, že politikům se v Bruselu podařilo dojednat výrazný posun proti původnímu návrhu. I on považuje shodu za úspěch. "Jako každý ústavní dokument je ústava ochranou slabých, nikoliv silných," řekl ČTK. Doplnil, že se podařilo při projednávání zvýšit váhu menších a středních zemí a znemožnit velkým zemím ve trojici zablokovat návrhy EU.