Spor europoslanců Bobošíkové a Železného bude řešit soud

Konflikt evropských poslanců Jany Bobošíkové a Vladimíra Železného, kteří byli zvoleni za hnutí Nezávislí, se dostane před soud. Bobošíková v pondělí podala na svého někdejšího nadřízeného z televize Nova občanskoprávní žalobu. ČTK to řekla Marie Kramaříková z její poslanecké kanceláře. Bobošíková žádá veřejnou omluvu za "lži, urážky a výmysly, které o ní Železný šíří v médiích". Před týdnem vyzvala europoslance, aby svá tvrzení do pondělí buď doložil fakty, nebo se jí omluvil - jinak podá žalobu. Vzhledem k tomu, že Železný nereagoval, rozhodla se obrátit na soud. Finanční odškodnění od bývalého ředitele televize Nova nežádá. Chce veřejnou omluvu.

Bobošíková již dříve oznámila, že nebude podporovat hnutí Nezávislí kvůli rostoucímu vlivu Železného. Železný poté prohlásil, že Bobošíková zradila hnutí, za které byla do Evropského parlamentu zvolena. Kritizoval také to, že si najala svého manžela Pavla jako asistenta. Železný se o víkendu odmítl účastnit televizní debaty s Bobošíkovou. Nezávislí v té souvislosti vydali prohlášení, podle něhož považují aktivity Bobošíkové "za zoufale protahovaný pokus narušit volební kampaň hnutí". "Základní metodou politické práce pana Železného je lež," prohlásila minulé pondělí europoslankyně. Uvedla, že útoky Železného na její práci a rodinu znevažují její mandát od voličů, a to si nenechá líbit.

Konflikt někdejších spolupracovníků z televize Nova začal podle Bobošíkové ještě před evropskými volbami. Železného manželka Konstancie jako volební zmocněnkyně prý tehdy chtěla Bobošíkovou vyškrtnout z kandidátky. Manželé Železní i předseda hnutí František Zwyrtek to ale popřeli. Rozpory mezi Železným a Bobošíkovou se projevily i krátce po eurovolbách. Lídr kandidátky Železný se stal členem hnutí a zamířil do euroskeptické skupiny Nezávislost a demokracie. Bobošíková, kterou preferenční hlasy ve volbách vynesly před Železného, zůstala nestraničkou a mezi nezařazenými europoslanci.