Sport

Lyžařka Šárka Záhrobská obsadila na juniorském mistrovství světa páté místo v obřím slalomu. Česká reprezentantka figurovala ve slovinském Mariboru po prvním kole na šestém místě, druhou jízdou si o jednu příčku polepšila. Z vítězství se radovala Němka Maria Rieschová, která zajela nejrychlejší časy v obou kolech.

Po neúspěšném působení v Singapuru se českému žokejovi Filipu Minaříkovi podařil skvělý návrat na německé dráhy. V úvodních letošních jedenácti startech v Neussu a Dortmundu se hned třikrát radoval z vítězství a zařadil se na třinácté místo jezdeckého šampionátu. Průběžně nejúspěšnějším Čechem je v Německu nadále Jiří Palík, kterému se letos podařilo vyhrát zatím pětkrát a je čtvrtý.

První zklamání po návratu po mateřské pauze zažila česká lyžařka Kateřina Neumannová v závodu Světového poháru v Oberstdorfu, který kvůli špatně namazaným lyžím vzdala hned v úvodu. Skiatlon na 15 kilometrů vyhrála další maminka v seriálu Julia Čepalovová z Ruska před Norkou Hilde Pedersenovou a další Ruskou Olgou Zavjalovovou.

Patnácté místo obsadila česká lyžařka Nikola Sudová v závodu Světového poháru v jízdě v boulích v japonském Inawaširu. Účast ve finále mezi nejlepší dvanáctkou závodnic jí utekla o 0,44 bodu. V dynamické jízdě s průměrně provedenými skoky dosáhla Sudová šestého nejrychlejšího času, ale dostala nízké známky. Vítězství vybojovala Rakušanka Margarita Marblerová, která označila trať za nejtěžší v celém seriálu. Druhá skončila Kanaďanka Jennifer Heilová a upevnila si celkové vedení.

Krátká dovolená na Havajských ostrovech uprostřed sezony akrobatickému skokanovi na lyžích Aleši Valentovi příliš neprospěla. V závodu Světového poháru v čínském Charbinu obsadil olympijský vítěz patnácté místo, což pro něj po sedmnácté pozici z minulého podniku v Deer Valley znamenalo druhý nejhorší výsledek v sezoně. Ještě hůř dopadl v silném větru vedoucí muž seriálu Kanaďan Steve Omischl, který skončil devatenáctý. Podruhé v sezoně vyhrál Bělorus Alexej Grišin před svým krajanem Dmitrijem Daščinským.