Sport

Vítězem 45. ročníku ankety Král cyklistiky o nejlepšího českého jezdce za rok 2009 se potřetí stal Roman Kreuziger. Třiadvacetiletý silniční jezdec zopakoval triumf z roku 2004 a obhájil prvenství z loňska. Kreuziger především uspěl na největším a nejslavnějším etapovém závodu Tour de France, kde vylepšil o čtyři pozice vylepšil loňské umístění a skončil devátý. Navíc vyhrál závod Kolem Romandie, byl třetí Kolem Švýcarska a vybojoval i jedno druhé místo v etapě Vuelty. V celkovém pořadí prestižního seriálu ProTour skončil sedmý.

Český tenista Radek Štěpánek postoupil do čtvrtfinále turnaje Masters v Paříži. Poprvé v kariéře porazil světovou čtyřku Andyho Murraye. Naopak Tomáši Berdychovi nevyšla generálka na finále Davisova poháru podle představ, když prohrál s možným soupeřem pro prosincový duel v Barceloně Tommym Robredem ze Španělska dvakrát 4:6.

Vítězná sestava českých tenistů ze semifinále v Chorvatsku by se měla podle očekávání sejít v Barceloně a bojovat proti Španělsku ve finále Davisova poháru. Kapitán Jaroslav Navrátil počítá, že v týmu vedle opor Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha opět přivítá deblistu Lukáše Dlouhého a jako čtvrtého Jana Hájka. Závěrečná příprava českých tenistů na finále bude rozdílná.

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu bude od příštího ligového kola nově trestat i kluby, jejichž fanoušci se dopustí výtržností na hřištích soupeře. V rozhovoru pro svazové internetové stránky to řekl předseda komise Jiří Golda. Zatím platilo, že za projevy násilí na stadionech byl postihován jen domácí klub, a to za nedostatečnou pořadatelskou službu. Přitom UEFA ve svých soutěžích už běžně trestá za výtržnosti i hosty.