Sport

Česká cyklistka Kateřina Nashová zahájila Světový pohár v cross country horských kol třetím místem v britském Dalby Forest. V nedělním závodě nestačila jen na vítěznou Rusku Irinu Kalentěvovovou a Američanku Willow Koerberovou a potřetí v elitním seriálu se prosadila na stupně vítězů.

Biker Jaroslav Kulhavý dojel v úvodním závodu Světového poháru v Dalby Forest čtvrtý a vyrovnal nejlepší výsledek českých mužů v historii.

Český triatlonista Jan Čelůstka obsadil osmé místo v závodě Světového poháru v Išigaki. Poprvé v kariéře tak pronikl do Top Ten, ke kterému se zatím přiblížil nejvíce předloni dvanáctým místem v Tiszaujvarosi. V Japonsku zaostal za vítězným Rusem Valentinem Meščerjakovem minutu a sekundu.

Výpadky favoritů provázely v sobotu úvodní nominační závody českých vodních slalomářů v Čunovu, dějišti červnového mistrovství Evropy. Deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem i kajakářka Štěpánka Hilgertová však svá zaváhání v neděli napravili vítězstvím v druhém klání. V sobotu se nevedlo ani favorizovanému kajakáři Vavřinci Hradilkovi, který se ale po šestém místě dostal v neděli na stupně vítězů.

Nejlepší výchozí pozici před zbývajícími závody, které se uskuteční příští víkend na Trnávce, má kanoista Stanislav Ježek, jenž má na kontě první a druhé místo. Dařilo se i kajakáři Luboši Hilgertovi, který obsadil druhou a třetí pozici. Jinak se na vedoucích příčkách závodníci střídali. Objevila se nová jména a v polovině nominačních klání je situace otevřená ve všech kategoriích.

Vytrvalci Róbert Štefko a Petra Kamínková obhájili v Plzni domácí tituly v půlmaratonu. Za měsíc dvaačtyřicetiletý slovenský rodák Štefko se stal českým šampionem už popáté za sebou a celkově pošesté. Upevnil si tak pozici nejúspěšnějšího běžce v historii šampionátu. Kamínková vyhrála potřetí a dotáhla se v této bilanci na Janu Klimešovou a Ivanu Sekyrovou, která v tomto závodě doběhla druhá.

České florbalistky remízovaly ve svém posledním utkání na Euro Floorball Tour ve švédském Karlstadu se Švýcarskem 3:3. Nad úřadujícími vicemistryněmi světa vedl tým trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové už 2:0, ale Švýcarky otočily stav ve svůj prospěch a nerozhodný výsledek zařídila trefou 11 sekund před koncem Kamila Bočanová. V dodatečných nájezdech vyhrál český tým 1:0, ale i tak skončil na turnaji poslední se třemi body o jeden za Švýcarskem. V minulých zápasech získaly Češky bod jen za úspěch v rozstřelu proti Švédsku.

Autor: Peter Gabaľ